Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Japonci těží ropu z břidlic
Japonsko úspěšně uskutečnilo poprvé ve svých dějinách těžbu ropných břidlic z vlastního ložiska v prefektuře Akita na ostrově Honšú. Oznámila o tom dnes společnost "Japan Petroleum Exploration".
Zásoby ložiska v Akitě tvoří asi 5 milionů barelů, což je asi 10% roční potřeby této země. Nynější úspěch se však může stát pro Japonsko skutečnou revolucí v oblasti rozpracování technologií těžby ropných břidlic.

David Maddison a jeho kolegové University of Birmingham zjistili, že blízkost skládky snižuje ceny nemovitostí. To je samozřejmě banální (možné příčiny: hluk, zápach, hmyz...), zajímavé však je, že cena domů bývá nižší o cca 3 % ještě do 20 let poté, co je problém vyřešen, skládka zasypána, rekultivována apod. Zejména v očích místních lidí zde stále přetrvává "stigma", jako by v domech následkem minulých nedobrých událostí strašilo. Informace může být zajímavá pro kupce nemovitostí, kteří chtějí ušetřit.

Jeremy Rifkin uvádí zajímavý poznatek: stále větší podíl Američanů (40-50 milionů obyvatel) dává přednost životu v "kondominiu". Sdílejí domy, ulice, parky, vodní plochy. Společně tyto statky pořizují, spolu je užívají a starají se. (J. Rifkin: Evropský sen, 2005, s. 213.)

Coca-Cola rozšiřuje svůj hlavní CSR projekt, v němž se ve spolupráci se světovou enviromentální organizací WWF zasazuje za ochranu přírody v Arktidě, z USA nově také do Evropy. Firma bude investovat do ochranných programů i kampaní, jež mají zvýšit povědomí o vymírání ledních medvědů. Tato zvířata se stala symbolem značky a objevují se pravidelně v jejích reklamách. Aktivitu podpoří společnost kampaní zahrnující TV spot a limitovanou edicí bílých plechovek s obrázkem ledního medvěda.

Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) získalo územní rozhodnutí pro výstavbu jezu u Přelouče. Jakmile toto rozhodnutí nabude právní moci, bude ŘVC pokračovat v získávání stavebních povolení a plnění dalších nezbytných podmínek pro zahájení stavby. Stupeň Přelouč II zajistí prodloužení stávající vodní cesty o 33 km až do Kunětic za Pardubicemi.


Anketa: V čem vidíte podnikání budoucnosti?

Kateřina Nesrstová, manažer-ka PRO-BIO Svazu eko-logických zemědělců
Předpokládám dynamický rozvoj celého sektoru ekologického zemědělství po roce 2014. Nastavení podpor ekologických zemědělců tak, jak je projednáváno na evropské úrovni, nás může přiblížit západoevropskému trendu. Záměry však nesmí zhatit nesmyslné tlaky volající po intenzifikaci odvětví.

Libor Urbášek, obchodní A marke-tingový ředitel Isover
Podnikání budoucnosti vidím jako snahu zajistit lidem základní potřeby - potraviny, pitnou vodu, energii. Z pohledu potřeby energií to budou takové výroby, které "přemýšlejí" o kompletním životním cyklu výrobku. Tedy například při své výrobě uplatní recykláty, čímž přispějí ke snižování odpadů.

Aleš Budín, jednatel firmy bez banky
Aniž bych chtěl podporovat katastrofické scénáře, překvapuje mě, kolik mých známých si pořídilo zemědělské farmy, aby byli soběstační. V případě skutečné krize této civilizace budou mít životní zdroje a zároveň i prostředky pro směnu - při stávajícím tempu hrozí, že podnikání se stane bojem o přežití.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů