Úterý, 19. března 2024

Tanky nahradí ve vojenských újezdech divocí koně

Po českých loukách a lesích se už brzy mají prohánět divocí koně, zubři nebo pratuři...

Tanky nahradí ve vojenských újezdech divocí koně

Snaží se o to ekologické sdružení Česká krajina, které chce tato zvířata vrátit do volné krajiny, jako tomu bylo v době, kdy na ní člověk tak intenzivně nehospodařil. Na projektu návratu divokých kopytníků sdružení pracuje společně s předními českými univerzitami a holandskou nadací Taurus Foundation. První divocí koně by do Česka měli přijet už v nejbližších týdnech.

"Kolegové z Holandska nás požádali, abychom převzali skupinu čtyř zvířat, jednoho hřebce a tři klisny z rodu exmoorských pony," říká Dalibor Dostál, ředitel sdružení Česká krajina. "Jejich majitel z oblasti Bavorského lesa nedávno zemřel a zvířata jsou nyní k dispozici za příznivou cenu. Navíc se jedná o méně obvyklou chovnou linii exmoorských pony, což bude výhodné pro další chov," doplňuje Dostál.

Od vysazení divokých koní do přírody si odborníci mimo jiné slibují, že pomohou levně a ekologicky příznivě udržovat nezalesněnou krajinu a napomohou udržet na loukách ohrožené druhy živočichů.

Sdružení před Vánoci intenzivně připravovalo převoz a jednalo s několika tuzemskými chovateli, kteří by exmoorské pony mohli umístit na svých pastvinách. Na jaře by mělo přicestovat dalších dvanáct zvířat z Holandska.

Po příjezdu budou koně nejprve pobývat v ohradách a až po čase budou vypuštěni do volné přírody. "Chceme k tomu využít opuštěné vojenské prostory, ze kterých nyní vojáci odcházejí, například vojenský prostor v Brdech. Je tam klid a neporušená příroda," plánuje Dostál.

O možnosti vypustit koně do vojenských lesů už sdružení jednalo s armádou. "Už před časem jsme o tom hovořili se zástupkyní generálního štábu. Vojáci nejsou proti. Nyní v nejbližších týdnech budeme jednat znovu a dohodneme detaily," dodává Dostál.

Ve hře sponzoři

Pro program návratu koní si sdružení našlo soukromé sponzory. "Chceme časem požádat i o dotace z Evropské unie, jenže to trvá dlouho a my koně potřebujeme převézt hned. Takže oslovujeme sponzory a část peněz dáváme i ze svého," dodává Dostál.

Sdružení dlouho vybíralo, jaký druh koně by byl pro divoký odchov nejvhodnější. "Nakonec jsme zvolili právě exmoorského ponyho, protože je to plemeno, jehož genetika zůstala od doby ledové téměř nezměněná. Navíc tenhle kůň si dokáže sám najít pastviny i úkryt před deštěm i sněhem a vyhýbá se lidem, což potřebujeme," pokračuje Dostál.

Zubři a pratuři poblíž vesnic

Již několik let také sdružení Česká krajina společně s vědci z Karlovy univerzity, Jihočeské univerzity, Akademie věd a dalšími občanskými sdruženími pracuje na návratu zubrů a praturů do české přírody. Vědci nyní připravili studii, kde v Česku by mohli zubři žít, podobně jako tomu je například v Polsku nebo v Litvě. Tam se pasou na dohled od vesnic a lidských obydlí.

"Jako nejvhodnější místa jsme vytipovali vojenské újezdy, ale také Šumavu, Jeseníky a Beskydy a další oblasti v pohraničí," říká jeden z autorů studie Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd.

Pokud by se divocí koně, zubři a pratuři do přírody navrátili, vědci očekávají, že to kromě levné údržby luk a polí pomůže přežít i některým ohroženým druhům motýlů a dalšího hmyzu.

"Tito divocí býložravci nejsou při pastvě tak vybíraví jako domácí zvířata, která například nejedí plevel, takže louky jím zarůstají a tím živočichové přicházejí o vhodné prostředí k životu. Pratuři, divocí koně nebo zubři spásají louku rovnoměrně a tím zůstává biodiverzita zachovaná," vysvětluje Dostál.

Ze stejných důvodů se vracejí divocí kopytníci i do jiných evropských zemí, například divocí koně se již chovají ve Velké Británii.

Jako nejvhodnější místa jsme vytipovali vojenské újezdy, ale také Šumavu, Jeseníky a Beskydy a další oblasti v pohraničí.
Miroslav Jirků
Biologické centrum AV

"Je to plemeno, jehož genetika zůstala od doby ledové téměř nezměněná," říká ředitel sdružení Česká krajina Dalibor Dostál.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů