Sobota, 27. dubna 2024

RozVerky Ekologického institutu Veronica

RozVerky Ekologického institutu Veronica

Chráníme ohrožené netopýry před vandaly

Ekologický institut Veronica pečuje o štoly, ve kterých tito fascinující tvorové pravidelně přezimují. Do vchodů jsme umístili ochranné mříže, štoly pravidelně monitorujeme. V jedné z nich jsme během prvního zimního průzkumu napočítali bezmála 150 převážně vrápenců malých, v posledních 5 letech zde jejich počet vzrostl na trojnásobek. V případě nálezu zraněného živočicha či osiřelého mláděte se obraťte na Ekologickou poradnu Veronica: 542 422 750, veronica@veronica.cz Více zde.

Staňte se členy našeho Ekotýmu

Zajímá Vás, kde se dá koupit biochleba? Na kolika místech jsou k dostání biobedýnky? Kde koupit ekologicky šetrné prací prášky? Staňte se členem našeho vznikajícího Ekotýmu a pomozte nám vylepšit Ekomapu - zmapovat možnosti prodeje environmentálních produktů v Brně. Máte-li zájem, napište Janu Labohému na jan.labohy@veronica.cz Více zde.

Jak podporují sedláky ve Vídni?

Spolu s farmáři z jižní Moravy, Vysočiny a Beskyd jsme se vydali do Vídně za úspěšným příkladem komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) - zeleninovým družstvem GELA, které sdružuje už okolo 250 členů. Členové družstva přispívají na náklady spojené se zemědělskou produkcí a na oplátku dostávají každý týden čersvou a chutnou zeleninu od farmářů, které znají. Podívejte se na fotky a přečtěte si, jak družstvo funguje. Více zde.

Brněnská KPZ skupina má za sebou první a úspěšnou sezónu fungování

Již půl roku v Brně skupina nadšenců pravidelně každý týden odebírá štědré podíly kvalitní zeleniny od farmářů Pospíšilových z Vysočiny. Komunitou podporované zemědělství, kde si členové od drobných sedláků předplácí produkci na půl roku dopředu, podporuje hospodaření šetrné ke krajině a přírodě. Podívejte se na fotky z našeho výdeje. Chcete se zapojit také? Budeme zakládat další skupinu. Více zde.

Ekologická poradna: Jak založit v obci kompostárnu?

Kompostovatelný materiál tvoří značnou část komunálního odpadu - obvykle je to kolem 30 %, v některých případech ale až polovina celkové hmotnosti. Tento odpad přitom lze třídit a využívat. Kompostováním se získává humus, kterým můžeme hnojit namísto umělých hnojiv. Na zahrádkách může kompost nahradit rašelinu, která je vzácným přírodním zdrojem. V závislosti na systému plateb za svoz odpadu mohou díky třídění organických zbytků občané i obce ušetřit. Kompostování pro obce navíc zpravidla neznamená navýšení nákladů, počáteční investice se totiž dají pokrýt z evropských dotací. Více zde.

Lednové novinky v e-obchodě Veronica

Výsevní dny 2013
Kalendář konstelací pro zahrádkáře a zemědělce. Předkládá vhodné dny pro výsev, kultivaci a sklizeň podle kosmických rytmů. Neváhejte včas objednat!

Jemné pohádky pro děti země
Pestré pohádky pro naše děti před spaním či pro volné chvíle. Z názvů pohádek - Překvapení pro Kopretinku: příběh z indiánské vesnice o jednom hřejivém dárku, O skřítku Akorátníkovi: příběh z permakulturní rodiny skřítků o tom, co je akorát. Objednávejte zde.

Dárkový certifikát na předplatné časopisu Veronica 2013 a originální grafický list Petra Čermáčka
Exkluzivní předplatné časopisu pro ochranu přírody a krajiny. Darujte časopis Veronica lidem, které máte rádi. Svým blízkým uděláte radost a napomůžete k šíření ohleduplného vztahu k přírodě a krajině. Předplatné šesti čísel spolu s unikátním dárkem. Objednávejte zde.

Hledáme dobrovolníky pro Hodinu Země

Již počtvrté se Česká republika přidá k největšímu celosvětovému happeningu zaměřenému na podporu ochrany životního prostředí - Hodině Země. Chcete být u toho a vidět, jak se taková kampaň připravuje a pomoci, aby byla opět lepší než loni? Napište nám na hodinazeme@veronica.cz Více zde.

Přijmeme darem

Přijmeme darem fungující vysavač, ozvěte se prosím na olga.krejcirova@veronica.cz

Přijmeme darem pro Vás už nepotřebné kancelářské židle, kontejnery pod stůl nebo police na šanony - doplníme jimi zařízení naší kanceláře v Hostětíně. Ozvěte se prosím na marie.krivakova@veronica.cz

Zvou Vás jiní

Nová studijní zaměření bakalářského a magisterského oboru na Katedře environmentálních studií FSS MU
Katedra environmentálních studií nabízí od roku 2012/2013 čtyři nové certifikované bakalářské specializace zaměřené na environmentální podnikání, státní správu, nevládní neziskový sektor a krajinu. V magisterském studiu je možné se orientovat na teoretickou nebo praktickou environmentalistiku. Více zde.

Zapojte se do projektu Rozvoje environmentální gramotnosti odb orné i laické veřejnosti
Během roku 2013 se ve všech krajích na Moravě a ve Slezsku můžete zúčastnit série seminářů o hlavních problémech v ochraně přírody a krajiny s přesahem také do zemědělství. Více zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů