Sobota, 20. dubna 2024

Středočeští radní nesouhlasí s usnesením vlády o Brdech

Středočeští radní nesouhlasí s usnesením vlády o Brdech

Středočeští radní nesouhlasí s usnesením vlády týkajícím se rozdělení brdského vojenského újezdu po odchodu armády. Hejtmanství trvá na tom, že území by se nemělo dělit mezi Středočeský a Plzeňský kraj. ČTK to sdělila mluvčí kraje Nicole Mertinová.

Radní dnes podle ní projednali usnesení, v němž vláda vyjádřila souhlas s návrhem ministerstva obrany, aby se území Brd rozdělilo mezi Plzeňský a Středočeský kraj. S tím podle ní vedení Středočeského kraje zásadně nesouhlasí. Plzeňský kraj naopak vládní návrh podporuje.

"Nevidím důvod, proč bychom měli dávat naše území Plzeňskému kraji. To je, jako by po vás chtěl váš soused kus vaší zahrady," prohlásil hejtman Josef Řihák (ČSSD). V blízké době chce seznámit vládu i jednotlivé poslanecké a senátorské kluby se stanoviskem Středočeského kraje, které dnes radní schválili. "A sice že nesouhlasíme se změnou hranice Středočeského kraje," dodal Řihák.

Konečné rozhodnutí o tom, zda má 38 procent újezdu připadnout Plzeňskému kraji, nebo zda zůstane celé území ve Středočeském kraji, bude na zákonodárcích. Podle vládního návrhu se má po zrušení újezdu situace vrátit do původního stavu před jeho vyhlášením v roce 1950. Od roku 2014 má být v Brdech vytvořena chráněná krajinná oblast s rozlohou 380 kilometrů čtverečních.

Rozdělení Brd byla věnována nedávná schůzka hejtmanů Středočeského a Plzeňského kraje. Ke shodě na tom, jak má být újezd rozdělen, na ní ale účastníci nedospěli.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů