Sobota, 20. dubna 2024

Plzeňský kraj vypíše tendry na likvidaci ekologických zátěží

Plzeňský kraj vypíše tendry na likvidaci ekologických zátěží

Dvou významných ekologických zátěží z minulosti by se měl zbavit Plzeňský kraj. Radní dnes schválili vypsání veřejné zakázky na sanaci kontaminovaného území v Plzni - Libušíně a v Kolovči na Domažlicku. Obě vybrané lokality by měly být zbavené zátěže do konce roku 2015, řekl dnes novinářům radní pro životní prostředí Václav Štekl (KSČM).

V Plzni - Libušíně způsobila znečištění bývalá čistírna a prádelna a v Kolovči bývalé Chodské pletárny. Na obou místech zůstaly chlorované uhlovodíky po praní příze a textilií. "Jsou to zátěže, které vznikly před několika desítkami let. Byly používány látky, které mohou kontaminovat podloží a zejména spodní vody," uvedl radní.

V Plzni chce kraj objekt dekontaminovat za maximálně 49,5 milionu korun a v Kolovči má sanace přijít na nejvýše 12,5 milionu korun. Kraj na realizaci získá dotaci z Operačního programu Životní prostředí, který zaplatí až 90 procent nákladů. Zbytek doplatí kraj, i když areály nejsou v jeho vlastnictví. "Už ale nejde dohledat vlastník, který by mohl nést odpovědnost za sanaci," dodal radní.

Areál několik let nefungujícího podniku v Kolovči je uvnitř obce a chemické látky používané na čištění oděvů se objevily v okolních studních. Podobné je to na Libušíně. Kraj nyní řeší víc než desítku velkých ekologických zátěží za stovky milionů korun, mohou se ale ještě objevit další. Zatím bezprostředně nikoho neohrožují.

Hejtmanství sice nemá k likvidaci ekologických zátěží povinnost, ale chce se na jejich odstranění podílet. Sanace v Plzni a v Kolovči se připravovala delší dobu. V některých případech se likvidací zabývají noví majitelé nebo spolupracují s hejtmanstvím. Kraj nechal mimo jiné zpracovat řadu studií, rozborů a analýz rizik. Velká ekologická zátěž se například už začala likvidovat v Horní Bříze na Plzeňsku. Připravují se i další projekty.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů