Čtvrtek, 25. dubna 2024

Poslanci navrhli zakázat těžbu plynu hydraulickým štěpením

Poslanci navrhli zakázat těžbu plynu hydraulickým štěpením

Zákonodárci se budou zabývat poslaneckou předlohou, která by zakázala používat metodu hydraulického štěpení hornin při průzkumu ložisek a při těžbě břidlicového plynu. Autoři novely z řad poslanců ČSSD a Věcí veřejných poukazují na záporné dopady tohoto způsobu dobývání plynu na životní prostředí.

"Těžba metodou hydraulického štěpení hornin zanechává za sebou bez nadsázky 'spálenou zemi'," stojí v důvodové zprávě k předloze, za níž stojí jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Zásoby břidličného plynu v Česku se prý odhadují na procenta, stát jej nepotřebuje.

Novela, kterou nejprve posoudí vláda, uvádí, že stát by vždy odepsal zásoby plynu, pokud by bylo možné ložisko dobývat jen hydraulickým štěpením hornin. V případě, že by někdo porušil zákaz používat tuto metodu, hrozila by mu až desetimilionová pokuta. Do výše dvou milionů korun by mohly úřady postihovat průzkum ložiska hydraulickým štěpením hornin. Do jakéhokoli řízení o povolení hornické činnosti by se podle novely mohly zapojit vedle dotčených obyvatel a obcí nově také kraje.

Norma by také učinila neplatnými všechna případná povolení související s přípravou dobývání břidlicového plynu hydraulickým štěpením. O povolení usilovaly dvě firma v několika lokalitách, vzbudilo to odpor místních obyvatel.

Obdobnou předlohu podepsanou zástupci ODS a ČSSD podpořil loni v červnu Senát. Do legislativního procesu se ale ještě nedostala. Ve Sněmovně se hovořilo o těžbě břidlicového plynu v říjnu při veřejném slyšení petičního výboru. Poslanci uvedli, že nepovažují za vhodné, aby se v Česku vrty prováděly. Požádali ministerstvo životního prostředí, aby podniklo legislativní kroky, které ukončí aktivity související s těžbou břidlicového plynu.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) v listopadu uvedl, že nepodpoří zákon, který by v Česku těžbu břidlicového plynu jednou provždy zakázal. Navrhuje moratorium na těžbu i na průzkum ložisek do roku 2014. Do té doby by stát stanovil podmínky pro průzkum a těžbu.

Břidlicový plyn těží pomocí hydraulického štěpení hornin Spojené státy. O "revoluci břidlicového plynu" se letos v souvislosti s hledáním možností pro ekonomický růst hovořilo na zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu. Ukrajina tam podepsala dohodu o těžbě plynu z břidlic v hodnotě 191,5 miliardy korun s ropnou firmou Royal Dutch Shell.

Loni v prosinci zrušila zákaz průzkumu ložisek břidlicového plynu Velká Británie. Poměrně daleko je v této oblasti Polsko; tamní vláda udělila prospektorům přes stovku licencí na průzkum. Zákaz naopak platí například ve Francii - poslední dobou se tam ale debatuje o jeho zrušení nebo zmírnění.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů