Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

"Na ministerstvo úspěšně infiltrovali lidé z ČEZ," oglosovala Monika Machová Wittingerová z Jihočeských matek podmíněný souhlas ministerstva životního prostředí s dostavbou jaderných reaktorů v Temelíně.
Když do vlády v roce 2007 "infiltrovala" expředsedkyně Jihočeských matek Dana Kuchtová s programem zbourání i stávajících dvou Temelínských reaktorů, bylo vše samozřejmě v nejlepším pořádku. Alespoň podle Jihočeských matek a rakouské veřejnosti.

Soudní dvůr Evropské unie vymezil ve svém nedávném rozhodnutí vztah mezi obchodním tajemstvím a právem na svobodný přístup k informacím o životním prostředí. Podle soudu není možné, aby veřejnost neměla k dispozici územní rozhodnutí o umístění určitého objektu, který bude mít dopad na životní prostředí, právě kvůli ochraně obchodních či průmyslových informací. V posuzovaném případu šlo o rozhodování o umístění skládky na Slovensku. Rozsudek ale může mít dopad i na jiné stavby ohrožující životní prostředí.

Světové ekonomické fórum bývalo místem trvalého optimismu, oslavou globalizace a jejích možností. Poslední čtyři akce se ale nesly ve skličujícím pocitu krize světového kapitalismu.
Do programu se může vrátit velké téma globálního oteplování, které v posledních letech zastínila finanční krize. Ale mizející strach z budoucnosti ekonomiky se spojil s rostoucími obavami ze stavu klimatu. Přispělo k tomu nedávné extrémní počasí v New Yorku a Austrálii. Světové ekonomické fórum je ideální místo pro diskuse o klimatu, protože přivádí dohromady vědecké autority s politiky, kteří se s globálním oteplováním musí potýkat.
Kritici konference si naopak myslí, že fórum je součástí světových problémů. Tvrdí, že formovalo a posilovalo společný názor světových elit, který vedl ke globální finanční krizi a poškozování životního prostředí.

V pátek 1.3. a v sobotu 2.3.2013 organizuje ECČB již tradičně autobusovou dopravu do Weslu na Veletrh úspor energií.
Veletrh úspor energií je nejvýznamnějším rakouským veletrhem pro výrobu a efektivní využití energie a nejrozsáhlejší prezentací TZB. Své výrobky zde na ploše větší než 67.000 m^2 prezentuje více než 900 vystavovatelů z 15 různých zemí.
Letošní Veletrh úspor energií bude zahájen 27. února dnem pro odborníky z oblasti TZB. Na exkluzivní výstavní ploše o rozloze okolo 30.000 m^2 zde bude v tento den prezentovat své produkty a služby více než 450 vystavovatelů. Druhý den (28. února) otevře veletržní areál brány všem návštěvníkům z řad odborné veřejnosti a od 1. do 3. března přivítá i soukromé zájemce o informace z oblasti staveb a rekonstrukcí.
Bližší informace a přihlášku naleznete na www.eccb.cz, více o veletrhu na www.energiesparmesse.at.

Nadace Partnerství odstartovala Velkou zimní cyklistickou fotosoutěž, ze které vzejdou fotografie na titulní strany dvou tiskovin - Kalendář akcí Moravských vinařských stezek a katalog certifikovaných zařízení Cyklisté vítáni. "Chceme dát možnost všem cyklistům pochlubit se svými úlovky z výletů po vinařských stezkách nebo návštěv certifikovaných hotelů, restaurací, kempů či turistických cílů. Navíc prvníchpět fotek v obou kategoriích s nejvyšším počtem hlasů od nás získá některou z cen," říká koordinátor certifikace Cyklisté vítáni, Petr Kazda z Nadace Partnerství.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů