Pátek, 19. dubna 2024

Národní park a boží mlýny v Klatovech

Národní park a boží mlýny v Klatovech

"Umolousaní baťůžkáři s dredama nelegálně bránili kácení stromů, ale policie je v souladu se zákonem vytahovala z lesa, aby Národní park Šumava mohl konat svoji povinnost." Takový je mediální obraz blokády, který se zatím daří Správě NP Šumava udržovat díky najatým PR agenturám ve veřejném prostoru. Jaká je ale skutečnost?

Správa národního parku Šumava podala v roce 2011 návrh na předběžné opatření proti Hnutí Duha. Opatření mělo zabránit lidem, aby chránili zbytky horských pralesů v bezzásahových zónách před ilegálním kácením. Předběžným opatřením soud skutečně vydal Duze "zákaz organizování pohybu a pobytu osob v lesích, v nichž dochází k zásahům proti kůrovci". Úřad veřejného ochránce práv později vydal stanovisko, že kácení bylo nelegální a Krajský soud v Plzni rozhodl, že nelegální bylo i nasazení policie proti lidem, kteří hájili vzácné horské lesy. Česká inspekce životního prostředí poté také potvrdila, že kácení bylo protiprávní. V srpnu 2012 udělila správě národního parku za nezákonné kácení pokutu.

Duha podala proti předběžnému opatření odvolání s námitkou, že vedení národního parku ve své žádosti o předběžné opatření uvedlo soud v omyl. Aby dostalo volnou ruku k vykácení tisíců stromů ve vzácných horských lesích u Ptačího potoka, uvedlo nepravdivé skutečnosti. Správě parku se v podané žalobě nepodařilo u soudu obhájit ani jeden z bodů, o které loňskou žádost o předběžné opatření opírala. Stejně skončila i žaloba na náhradu škod, i slavné předběžné opatření. Naopak soud rozhodl, že správa parku musí uhradit soudní výlohy. Rozhodnutí soudu nabylo právní moci v lednu 2013.

Soud v Klatovech tedy podobně jako boží mlýny zamlel, pomalu, velmi pomalu. Předběžné opatření však v roce 2011 vydal rychlostí blesku.

ZDROJ: Mojmír Vlašín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů