Čtvrtek, 25. dubna 2024

Chladnější počasí loni vykompenzovaly úspory tepla

Chladnější počasí loni vykompenzovaly úspory tepla

I přes mírně nižší teploty se spotřeba tepla v roce 2012 ve srovnání s předcházejícím rokem 2011 nezvýšila. Chladnější počasí dokázali zákazníci připojení na dálkové teplo kompenzovat úspornými opatřeními. Ani extrémně chladný únor tak nakonec náklady na vytápění nenavýšil.

Průměrná teplota za období vytápění v roce 2012 (leden až duben a říjen až prosinec) činila 2,7 °C, což bylo o 0,6 °C méně než v roce 2011 (ale o 0,5 °C více než je dlouhodobý průměr). Nižší průměrné teplotě by odpovídal nárůst spotřeby tepla ve srovnání s rokem 2011 přibližně o 2 %. Ve skutečnosti však byla spotřeba tepla v roce 2012 téměř stejná, jako v roce 2011.
Po přepočtu na stejné klimatické podmínky tedy v roce 2012 spotřeba tepla meziročně klesla přibližně o 2 %. "Na snížení spotřeby tepla se projevilo pokračující zateplování budov a další úsporná opatření zákazníků a také snížení spotřeby průmyslu a služeb v souvislosti s hospodářskou krizí," vysvětlil Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení České republiky.
Měsíc, který nejvýrazněji zasáhl do nákladů na vytápění, byl únor. Jeho průměrná teplota byla o 4,1 °C nižší, než je dlouhodobý průměr. Rodinné rozpočty však od pořádného průvanu v peněženkách zachránily především mimořádně teplé měsíce leden a březen. "I přes únorové třeskuté mrazy byl loňský rok z hlediska vytápění v podstatě průměrný a finančně odběratele tolik nezasáhl," řekl ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek.
Uplynulý rok by se dal bez nadsázky označit za rok plný teplotních extrémů. V únoru klesla rtuť teploměru místy až téměř na neskutečných minus 40° C, o šest měsíců později zase vystoupala přes 40° C nad nulou, což je největší rozdíl (79,8 °C) v historii měření teploty v ČR. Největší denní teplotní rozdíl pak naměřili meteorologové v srpnu na Kvildě - Perle: ráno mrazík 0° C a odpoledne tropických 31 °C.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů