Čtvrtek, 25. dubna 2024

Středočeská města shánějí peníze na zateplování veřejných budov

Středočeská města shánějí peníze na zateplování veřejných budov

Středočeská města shánějí peníze na zateplování veřejných budov. Snížením jejich energetické náročnosti ušetří prostředky ve svých napjatých rozpočtech. Některé radnice ve snaze více ušetřit dokonce svěřují energetické úspory externím dodavatelům. ČTK to řekli zástupci radnic.

Například Nymburk získal dotaci z operačního programu Životní prostředí na zateplení polikliniky v Okružní ulici za 25 milionů korun, z toho dotace pokryje devět milionů. Město zateplí i školku U Pejska a kočičky a ZŠ Letců R. A. F. Obě akce si shodně vyžádají 14 milionů korun.

Radnice kromě toho vypsala soutěž na poskytování energetických služeb ve veřejných budovách. "Jedná se o metodu EPC, která funguje na splátkovém systému, takže k realizaci energetických úspor nejsou potřeba žádné vlastní finanční prostředky," uvedl místostarosta Zdeněk Vocásek (ODS). V praxi to podle něj znamená, že dodavatel například v celé budově vymění obyčejné zářivky za úsporná svítidla, město za výměnu nic neplatí, ale pět let hradí stejné poplatky za elektřinu a kryje tím náklady investice. Veřejná zakázka se má v Nymburce týkat úspor energií ve 13 městských budovách. "Jen pro zajímavost - celkové roční náklady na energie dosahují u těchto objektů v součtu 23,2 milionu korun," vyčíslil místostarosta.

Energetickým úsporám se věnuje i Rakovník, který chce letos začít se zateplením 3. základní školy. Kolín letos díky dotaci z operačního programu Životní prostředí zateplí za 23 milionů základní školu v Bezručově ulici a za deset milionů školku v Masarykově ulici. Zároveň má v plánu, až budou vyhlášeny příslušné výzvy, požádat Státní fond životního prostředí o dotace na zateplení Městského společenského domu, domova důchodců, Základní školy Prokopa Velikého a mateřinky v Jeronýmově ulici.

Mladá Boleslav loni za 20 milionů korun zateplila 8. základní školu, o rok dříve 7. ZŠ. "V zateplování škol chceme pokračovat, pokud se nám podaří získat dotace. Například chceme zateplit 5. a 6. ZŠ," uvedla mluvčí magistrátu Hana Jandová Koišová.

V Kutné Hoře loni investovali 30 milionů korun do zateplení ZŠ Jana Palacha. Letos chce radnice díky dotacím od Státního fondu životního prostředí zateplit za osm milionů školku v Benešově ulici a za 15 milionů dům s pečovatelskou službou. Požádá také o prostředky z programu Nová zelená úsporám na zateplení mateřské školy v ulici 17. listopadu.

O dotace ze stejného programu má zájem i Mělník. "Máme objekty, které by zateplení potřebovaly, takže až bude program vyhlášen, jistě se přihlásíme," uvedla mluvčí radnice Helena Vavřinová. Už letos má město v plánu zateplení ZŠ Jindřicha Matiegky za 30 milionů korun. V tomto případě ale získalo peníze z jiných zdrojů. "Součástí akce je odstranění azbestu ze svislých konstrukcí," dodala mluvčí.

Na Novou zelenou úsporám spoléhá i Středočeský kraj, který chce s její pomocí zateplit desítky veřejných budov, a snížit tak jejich energetickou náročnost. Mělo by se to týkat škol, domovů důchodců, muzeí a dalších zařízení. První kolo je sice určeno pro rodinné domy, ale v roce 2014 by do programu měly být zahrnuty i veřejné budovy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů