Pátek, 26. dubna 2024

Řekové drancují vlastní lesy, není čím topit

Řekové drancují vlastní lesy, není čím topit

Ekolog Grigoris Gurdomichalis držel nedávno v noci hlídku v horách v okolí Athén. Nachytal při ní mladého muže, jak na státním pozemku kácí strom. Muž propukl v pláč a ospravedlňoval se tím, že je nezaměstnaný a potřebuje dřevo, aby mohl doma zatopit své ženě a čtyřem malým dětem, protože si již nadále nemůže dovolit platit za topný olej.

Řekové si zatápějí

Dle řeckých úřadů v důsledku krize a zhoršující se ekonomické situace tamních občanů zmizely z lesů a parků desítky tisíc stromů. Chudoba je tak velká, že lidé přestávají topit elektřinou nebo palivy a vracejí se ke krbům a kamnům na dříví. Jak teploty klesají, z kopců mizí dříví a kouř ze spáleného dřeva zaplavuje ovzduší Athén a ostatních měst. Tato ekologická hrozba negativně ovlivňuje životní prostředí a zdraví obyvatel.

Počet případů nezákonné těžby dřeva se v roce 2012 výrazně zvýšil. Ministerstvo životního prostředí v této souvislosti podalo 3 tisíce žalob a zabavilo 13 tisíc tun nelegálně vykáceného dřeva. Pět let recese a úsporných opatření se na Řecku podepsalo, naposledy k takto masivnímu kácení dřeva docházelo za německé okupace ve 40. letech.

Během vánočních svátků řecký ministr životního prostředí oznámil, že znečištění ovzduší v Maroussi, jednom z luxusních athénských předměstí, dvojnásobně překračuje limity stanovené Evropskou unií.

Hoří i knihy

"Průměrný Řek hodí do krbu cokoli, co se dá spálit, od nepoužívaného nábytku po staré knihy," říká Stefanos Sapatakis, zaměstnanec Řeckého centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Dodává, že smogem jsou ohroženi hlavně starší obyvatelé, děti a lidé trpící astmatem. Situaci přirovnává k poválečnému Londýnu, kdy v prosinci 1952 smog z páleného dříví pokryl oblohu na pět dní a 4 tisíce lidí v důsledku toho zemřely. Británie poté rozdělávání ohně ve městě zakázala.

Pro obce v severním Řecku, kde se klimatické podmínky blíží spíše těm v kontinentální Evropě než ve Středomoří, není v období vládních úspor jednoduché zásobovat občany teplem. Na konci prosince školní asociace vydaly upozornění, že zejména školy na severu budou brzy nuceny zrušit vyučování, protože nemají peníze na vytápění tříd.

Tragické následky

Boj o zachování tepla si vyžádal tragické následky. Na začátku prosince uhořeli na severu Řecka ve vesnici Mesoropi tři sourozenci ve věku 5, 7 a 15 let. Oheň z kamen, ve kterých rodina topila, se v noci rozšířil po domě a děti se udusily ve spánku. Rodina měla celkem 10 dětí.

Incident šokoval celou zemi.

ZDROJ:http://www.investicniweb.cz/ekonomika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů