Sobota, 27. dubna 2024

Skládky zatím nezdraží. Ministerstvo žádá odklad

Nový zákon o odpadech chce ministr Chalupa vyřadit z plánů vlády. Zákon měl zvýhodnit spalování, kritizují ho ale skládkové firmy...

Skládky zatím nezdraží. Ministerstvo žádá odklad

Osm let připravované zásadní změny v nakládání s odpady se odkládají. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa navrhne dnes vládě, aby vyřadila z plánu svých legislativních prací přípravu zákona o odpadech. Ten by měl podle věcného záměru především zdražit ukládání komunálního odpadu na skládky a naopak zvýhodnit ekologičtější likvidaci, případně třídění a recyklaci.

Vyřazení zákona z legislativního plánu vlády znamená, že nebudou platit dosavadní termíny k předložení finálního návrhu k hlasování ministrů. Projednání se může protáhnout o měsíce, podle některých názorů možná i další roky. "Preferujeme kvalitní obsah, aby se všechny detaily mohly podrobně prodiskutovat s odborníky. Aby zákon nebyl šitý horkou jehlou," uvedl k důvodům mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Zákon vychází z aktuálního Plánu odpadového hospodářství ČR a evropské legislativy, která požaduje k životnímu prostředí šetrnější formu nakládání s odpady. V Česku se ukládá do země na evropské poměry vysoký podíl směsného komunálního odpadu z popelnic a kontejnerů domácností a provozoven malých firem - zhruba 85 procent. A naopak zaostáváme v třídění, druhotném zpracování, případně ekologické likvidaci ve spalovnách, které odpad využívají i k výrobě elektřiny a tepla.

"Považuji to za selhání ministerstva. Pracovalo dlouhé roky na přípravě, ministr Chalupa měl tento zákon za jednu z priorit. Ukazuje se ale, že letos už za těchto podmínek projde zákon vládou těžko a poslanci budou mít v příštím roce jiné starosti, budou volby. Takže tyto zcela zásadní změny mohou mít zpoždění několik let," reaguje Ivo Kropáček z Hnutí Duha, které i přes výhrady vůči zpracování odpadu ve spalovnách zákon v dosavadní verzi podporuje.

Věcný záměr zákona počítá s poměrně výrazným zvýšením poplatků za skládkování. Ze současných 500 korun za tunu nejprve zhruba na dvojnásobek a v dalších letech možná až k hranici tří tisíc korun. O tento poplatek by se dělil Státní fond životního prostředí s obcemi a kraji. Vyšší poplatek by tak prodražil celkové náklady svozových firem (náklady na samotné skládkování dosahují v průměru 1300 korun za tunu odpadu), které jsou často i provozovateli skládek. To má cíleně zvýhodnit například energetické využití ve spalovnách, jejichž provoz je za současných podmínek nákladnější než provoz skládek.

Zákon v uvažované podobě by tak krátil zisky odpadových firem, které proti takovéto změně dlouhodobě lobbují. Na současném platném stavu zas tratí spalovny, které zatím v Česku fungují tři a minimálně další dvě se chystají, a jejichž provoz se bez většího přísunu komunálního odpadu nevyplatí. Ze zvýšeného poplatku by se mohly hradit i ekology prosazované projekty na větší podporu například třídění a zpracování biologického odpadu. Právě otázka, o kolik poplatek přesně vzroste, je podle mluvčího ministerstva jedním ze sporných a stále nedořešených bodů.

Podle zástupců odpadových firem, které se také zabývají i tříděním a využitím komunálních odpadů, umožňují ekologickou likvidaci odpadů na skládkách i současné technologie. Takže zvýhodňovat spalovny není třeba. "Prodloužení času na projednání zákona vítáme. Takové navýšení poplatku, jak se uvádí ve věcném záměru, není nutné. A vedlo by ke zvýšení cen pro obce a následně i zdražení pro domácnosti," uvedl Pavel Borůvka, obchodní ředitel odpadové společnosti Marius Pedersen.

Teplárnám a spalovnám, které mohou odpad energeticky využívat i k výrobě tepla a elektřiny, skládky ubírají potřebnou surovinu. "Vyřazení zákona z plánu legislativních prací vlády neseme s velkou nelibostí," reagoval bez dalších podrobností Tomáš Drápela, ředitel městem vlastněné Plzeňské teplárenské, která do léta začne u západočeské metropole stavět spalovnu nákladem dvou miliard korun.

Komunální odpad

3 miliony tun

směsného komunálního odpadu se ročně vyprodukuje v Česku. Z toho 85 procent skončí na skládkách.

148 skládek

komunálního odpadu z popelnic a kontejnerů domácností a malých firem funguje v Česku. Spalovny, které mohou tento odpad zpracovat, jsou tu zatím tři.

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů