Čtvrtek, 18. dubna 2024

Administrativa nakládání s odpady bude jednodušší

Administrativa nakládání s odpady bude jednodušší

Administrativa, která je spojená s nakládáním s odpady, by se mohla zanedlouho zjednodušit. Počítá s tím novela odpadového zákona, kterou dnes Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování. Pokud bude předloha schválena, původci odpadů kromě obcí by nově nebyli povinni zpracovávat plán odpadového hospodářství.

"Navrhovaná opatření by měla prospět zejména malým a středním podnikatelům," řekl poslancům ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Poznamenal, že zpracování plánu stojí od 20.000 do 100.000 korun; podniků, kterých se nyní povinnost týká, je asi 4600.

Ministr v rámci novely doporučil s platností od počátku roku 2015 opětovně zúžit používání poplatků na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků jen k tomuto účelu. Poplatky totiž slouží i k financování projektů programu Zelená úsporám. Poslanec ODS Václav Mencl naopak doporučil, aby poplatky mohly být využity i pro budoucí program Zelená úsporám.

Původní návrh počítá s tím, že odpadový hospodář bude moci pracovat pro více než pět subjektů. Nyní platné omezení podle předkladatelů vede k tomu, že je problém odpadového hospodáře sehnat. Původce nebezpečných odpadů, jakými jsou například zbytky z průmyslové výroby, už nebude muset žádat o souhlas k jejich shromažďování. Pro další způsoby nakládání s nebezpečnými odpady zákon podmínky nemění.

V případě evidence při přepravě nebezpečných odpadů dosud platí, že evidenční list musí být rozesílám v sedmi kopiích. Nově bude stačit elektronická evidence. Novela obsahuje i zjednodušení ohlašování zařízení k nakládání s odpady a také elektronizaci hodnocení nebezpečných vlastností odpadů. Podniky změnou podle ministerstva životního prostředí ušetří zhruba 130 milionů korun ročně, státní správa více než 40 milionů za rok.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů