Čtvrtek, 28. března 2024

Velká výzva - Sedm miliard pro špinavé uhlí, ropu a plyn nebo nové kotle pro sto tisíc domácností?

Velká výzva - Sedm miliard pro špinavé uhlí, ropu a plyn nebo nové kotle pro sto tisíc domácností?

OECD
Skoro 7 miliard ročně v dotacích pro špinavé uhlí, ropu a plyn

Věděli jste, že Česko otevřeně dotuje spotřebu špinavých a stále dražších fosilních paliv?

Každý rok platíme bezmála 7 miliard v daňových úlevách za topení uhlím nebo plynem nebo za škody způsobené těžbou. Přitom - jak vystopovali analytici OECD - jde jen o tu prokazatelnou část dotací. Další desítky miliard platí stát například za léčení následků nemocí dýchacích cest.

Tyhle peníze pak samozřejmě někde chybí. S těmi stejnými sedmi miliardami by stát mohl pomoci asi sto tisícům domácností s výměnou špinavých kotlů za čisté a zbavit obce smogu.
Projděte si celou zprávu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj zde (informace z Česka začínají na str. 127).

POZVÁNKA
Přijďte debatovat o dražších a dražších fosilních palivech

Hnutí DUHA, Masarykova demokratická akademie a platforma Zvonečník chystají na jaro cyklus tří seminářů o tom, proč je orientace na moderní, čisté technologie pro Česko výhodná.
Na prvním semináři se dozvíte víc o fosilních palivech: k čemu a kolik se jich v Česku používá, co to znamená pro stát, domácnosti i krajinu a co s tím lze dělat. Akci moderuje stínový ministr průmysl a ostravský primátor Petr Kajnar. Debatovat bude Jiří Gavor ze společnosti ENA, Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA a Martin Sedlák, ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost.
Akce se koná v pátek 15. února od 16:00 v Poslanecké sněmovně (vstup ze Sněmovní 1). Svou účast prosím potvrďte do 13. 2. na adinga@masarykovaakademie.cz
Podrobnosti a texty ke studiu najdete na: www.hnutiduha.cz/cista-ekonomika
Následující, dubnový seminář se zaměří na příležitosti pro české strojírenské a stavební podniky spojené s modernizací ekonomiky. Na květnové akci si budete moct poslechnout, co na zákon o snižování závislosti na fosilních palivech, který Hnutí DUHA navrhuje, říkají špičkoví politici ČSSD.

BALÍČEK VELKÉ VÝZVY
Tričko, taška, plakát a placka

V e-obchodě Hnutí DUHA právě vyprodáváme poslední kusy. Většina triček, mikin, knih a dalšího zboží je se 40% slevou.
Pro fanoušky Velké výzvy jsme připravili speciální sadu - tričko a taška z biobavlny, plakát se zestárlými politiky a trendy placku. To vše za pár stovek.

Nakupovat můžete na http://obchod.hnutiduha.cz/biotextil/658-vyhodna-sada-produktu-vv

Vybírejte z pánské nebo dámské varianty trička a červené, zelené nebo modré tašky. Z plakátu se na vás může usmívat zestárlý Nečas, Kalousek nebo Sobotka a s plackou se nechte překvapit!

Neváhejte, na skladě máme posledních pár kousků.

DESÍTKY ORGANIZACÍ
Přidejte se i vy

Již více než 25 000 lidí napsalo poslancům a poslankyním, aby přijali zákon, který závazně stanoví, že Česká republika bude snižovat závislost na špinavých a drahých fosilních palivech - krok po kroku, rok po roku.

Ropa a plyn jsou stále dražší a dražší. A na stole leží pětadvacet tisíc žádostí o nový zákon. To jsou jasné zprávy pro politiky, že mají jednat - přijmout zákon, který zbaví naši zemi závislosti na fosilních palivech. Rozhýbou tím současně investice do chytrých úsporných domů, pohodlné veřejné dopravy, recyklace dopadu a čisté energie.

Také většina parlamentních stran - ČSSD, TOP09, Věci veřejné, Starostové a nezávislí a KSČM - chce na přípravě zákona spolupracovat. Koncept zákona podporují také desítky firem a organizací, například ČKD Blansko, Knauf Insulation nebo Člověk v tísni.

Jak se ještě připojit k Velké výzvě?

Naše práce je možná pouze díky darům lidí, jako jste vy.
Přidejte se a společně budeme úspěšní - hnutiduha.cz/podpora

Více aktuálních informací na www.velkavyzva.cz

Váš tým Velké výzvy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů