Pátek, 19. dubna 2024

ŠKoda - vyspělé technologie pomáhají chránit životní prostředí

ŠKoda - vyspělé technologie pomáhají chránit životní prostředí

Aby se úsporné modely ŠKODA řady GreenLine a vozy s mimořádnou výbavou Green tec mohly chlubit výjimečnými hodnotami spotřeby i emisí CO2, potřebují mnohem víc než jen špičkové přeplňované motory s přímým vstřikováním paliva. Proto jsme je vybavili i celou řadou nejmodernějších technologií, které vám pomohou zmenšit dopad vašeho cestování na vaši peněženku i na životní prostředí.

Start-stop systém

Co může být zbytečnějšího než chod motoru naprázdno? Aniž by roztáčel kola nebo konal jinou užitečnou práci, spotřebovává motor bezúčelně palivo a přeměňuje ho na emise, přispívající ke globálnímu oteplování. Odpovědí našich inženýrů je systém Start-stop, který automaticky vypne motor, když automobil zastaví například na křižovatce nebo v dopravní zácpě a opět ho nastartuje, jakmile řidič sešlápne spojku.

Startér byl posílen tak, aby se vyrovnal se zvýšenými nároky častého startování, a sofistikovaná elektronika rozhoduje o tom, kdy má dojít k vypnutí motoru a jeho opětovnému zapnutí. Vyhodnocuje přitom řadu faktorů, od stavu akumulátoru a teploty chladící kapaliny až po teplotu uvnitř vozu a nastavení klimatizace nebo tlak v brzdovém systému a posilovači řízení. Díky systému Start-stop lze v kombinovaném provozu ušetřit až 0,4 l/100km a při pohybu po městě až 0,9 l/100km.

Rekuperace brzdné energie

Při brzdění dochází k přeměně pohybové energie automobilu na teplo, které je pak neužitečně vyzářeno do okolí. Abychom vám pomohli získat část této energie zpátky, vyvinuli jsme systém rekuperace brzdné energie, který za pomoci inteligentního alternátoru ukládá při zpomalování energii do akumulátoru a následně jí využívá k tomu, aby se snížilo zatížení motoru alternátorem a tím i spotřeba paliva.

Jak to funguje? Když brzdíte motorem, zvýší alternátor svůj výkon, aby tak pro dobíjení akumulátoru využil kinetickou energii motoru, která by jinak byla spotřebována bezúčelně. Naopak v situacích, kdy je výkon motoru zapotřebí, může alternátor snížit svůj výkon a tedy i odpor, který klade motoru. To pomáhá snížit v tomto režimu spotřebu paliva a tak prakticky "zrecyklovat" energii, která byla získána při brzdění.

Doporučení zařazení rychlostního stupně

Tichý chod a široký rozsah využitelných otáček moderních motorů v automobilech ŠKODA řidičům znesnadňuje řazení "podle citu", tak jak byly zvyklí ze starších vozů. Proto i zkušeným řidičům přijde vhod funkce doporučení zařazení rychlostního stupně, která na multifunkčním displeji v palubní desce zobrazuje informaci o tom, který rychlostní stupeň je v danou chvíli ideální pro dosažení co nejnižší spotřeby paliva i emisí CO2.

Aerodynamika

Zejména ve vyšších rychlostech je aerodynamický odpor jedním z největších "žroutů" energie. A proto jsme již tak špičkovou aerodynamiku vozů ŠKODA pro modely GreenLine obohatili o několik dalších vylepšení, jako je zakrytý podvozek, úpravy přídě, spoilery nebo menší světlá výška. Díky tomu se nám podařilo dosáhnout vynikajících hodnot součinitele aerodynamického odporu, který například i u SUV Yeti GreenLine činí vynikajících 0,361.

Pneumatiky s nízkým valivým odporem

Až 15% výkonu motoru a tím i spotřebovaného paliva je vynaloženo na překonávání valivého odporu pneumatik a proto naše zelené vozy využívají moderních pneumatik s nízkým valivým odporem, které pomáhají snížit spotřebu. Přitom však splňují stejně vysoké požadavky na trakci, ovladatelnost a brzdění jako pneumatiky na našich ostatních modelech.

ZDROJ: http://new.skoda-auto.com/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů