Sobota, 20. dubna 2024

V Semilech se daří třídit i starý textil

V Semilech se daří třídit i starý textil

V Semilech je rozmístěno deset bílých kontejnerů určených pro sběr starého textilu a obuvi. Od roku 2008, kdy ve spolupráci se společností DIMATEX CS sběr textilu ve městě funguje, obyvatelé města takto odevzdali už zhruba 160 tun textilu.

Společnost DIMATEX CS počátkem letošního roku semilské radnici a všem občanům města poděkovala za dosavadní spolupráci a odpovědný přístup ke třídění této komodity. Firma v děkovném dopise připomněla, že sběr textilu a bot s podporou Ministerstva životního prostředí nejenže napomáhá zlepšovat životní prostředí, ale současně i lidem v nouzi, kteří potřebují materiálovou pomoc. Snížením objemu komunálního odpadu o vytříděný textil navíc dochází k finančním úsporám města.

Vhodné a nepoškozené oděvy či další ošacení z bílých kontejnerů společnost DIMATEX CS bezplatně předává např. Diakonii Broumov, Oblastní charitě Červený Kostelec, Farní charitě Beroun, Dětskému domovu Sluníčko Liberec nebo Nadaci EURONISA. Firma vítá, pokud pro toto i další využití je textil do kontejnerů odkládán zabalený a zavázaný do PE-pytlů nebo tašek, protože při vhazování volného textilu dochází k jeho zbytečnému znehodnocení.

Výtěžnost sběru textilu v Semilech má stoupající tendenci. Zatímco v roce 2008 tam občané do bílých kontejnerů odložili přibližně 26 tun sběrového textilu, loni to už bylo 36,26 tuny.

Z tohoto množství se 90 % objemu dále zpracovalo a využilo. Vytříděné oděvy a textilní materiály se recyklují a dále používají jako surovina pro výrobu čisticích hadrů a plachetek, netkaných textilií, geotextilií a hadrových lepenek.

A co do bílých kontejnerů (i s ohledem na to, že s textilem se dále ručně manipuluje) patří a co nikoliv?

ANO: použité a nepotřebné ošacení, ložní prádlo, ručníky, ubrusy apod. - a rovněž párovaná obuv.

NE: koberce, matrace, molitan, syntetické a pogumované textilie, stany, spací pytle, silně znečištěný a mokrý textil.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů