Pátek, 29. března 2024

Podnikatel v USA přišel s programem na recyklaci nedopalků

Podnikatel v USA přišel s programem na recyklaci nedopalků

Ve své kanceláři vybavené recyklovaným nábytkem se může mladý podnikatel Tom Szaky oddávat slastným pocitům dobře odvedené práce: podařilo se mu zahájit první program na světě zaměřený na recyklaci nedopalků od cigaret a chystá se ho rozšířit do některých evropských zemí. Píše o tom agentura AFP.
V rámci programu jeho firmy TerraCycle, který byl zahájen loni v květnu v Kanadě a pak rozšířen do Spojených států a Španělska, sbírají dobrovolníci cigaretové nedopalky a popel. Z toho se pak vyrábí plast používaný pro nové produkty, včetně popelníků.

Princip je v každé zemi stejný. Dobrovolníci - dospělí - sbírají nedopalky a zasílají je místní pobočce firmy TerraCycle, která rovněž platí poštovné.
Nedopalky jsou pak sterilizovány a rozebrány: papír a tabák skončí na kompostu. Acetát celulózy používaný ve filtru, tedy plast, je rozpuštěn a znovu použit na nové produkty, které pak budou prodávány.
Program financuje tabákový průmysl, který je rád, že může ukázat, jak mu záleží na ochraně životního prostředí.
Dobrovolníci získávají body, které pak mohou používat na financování školních projektů či charitativních organizací.

Recyklace nedopalků není první operací zahájenou firmou TerraCycle. Podnik v Trentonu v New Jersey se už deset let specializuje na recyklaci a "transcyklaci", tedy přeměnu na něco nového s vyšší hodnotou, šedesátky různých druhů odpadu: krabic od džusů, plastových lahví, propisovaček, kávových kapslí, ale také papírků od bonbonů, zubních kartáčků, klávesnic k počítači atd.
Úspěch recyklace "špačků" však předčil očekávání. "Velmi rychle jsme získali více než milion cigaret. Sběr zajistily nejrůznější organizace," zdůrazňuje Tom Szaky.

"Tabákový průmysl byl tak nadšen, že zahájil program ve Spojených státech a ve Španělsku. V nadcházejících čtyřech měsících bude rozšířen do Francie, Německa, Švýcarska, Rakouska, Norska, Dánska, Švédska, Finska a možná i do Mexika," dodává.
Na výrobu jednoho popelníku je podle něho zapotřebí 1000 až 2000 nedopalků, na plastové zahradní křeslo asi přes 200.000. Podle Toma Szakyho odhodí lidé ve světě ročně jeden až dva biliony nedopalků.
Řešení recyklace nedopalků bylo jedním ze tří jeho cílů - všechny byly úspěšné - pro loňský rok. Šlo o recyklaci žvýkaček a použitých plenek.

"Když jsme navštívili představitele tabákových koncernů a ukázali jsme jim plasty, které z nedopalků děláme, byli nadšeni. Zavázali se program nejen financovat, ale také ho propagují," uvádí Szaky.
Pokud jde o sběrače nedopalků, TerraCycle se opírá o model brigád, který byl už vyzkoušen při sbírání šedesátky jiných předmětů.
Tyto brigády dnes působí ve 22 zemích a podílí se na nich 35 milionů lidí, zejména žen a dětí. Ti se zapisují na internetový server, vyberou si, co chtějí sbírat, a pak to zasílají do TerraCycle.
Recyklaci financují partnerské podniky: ve Spojených státech se tak například Colgate podílí na recyklaci zubních kartáčků.

Program sběru žvýkaček bude brzy zahájen v Brazílii, sběr použitých dětských plenek zase ve Spojených státech.
Tom Szaky, jehož podnik nyní zaměstnává stovku lidí ve světě, věří, že letos své aktivity rozšíří do zemí východní Evropy a do Latinské Ameriky.
"Chci vyřešit všechny problémy odpadků, které existují. A především těch produktů, o nichž se soudí, že je nelze recyklovat," prohlašuje Szaky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů