Sobota, 20. dubna 2024

Podíl vozidel na CNG vzrostl v ČR o 44 procent

Podle asociace NGVA je v Česku již pět tisíc vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Oproti lednu loňského roku to představuje nárůst 44 procent.

Podíl vozidel na CNG vzrostl v ČR o 44 procent

Na čerpací stanici Benzina u Humpolce kousek od D1 najdou nově majitelé vozidel na CNG palivo do svých automobilů. Stojan na zemní plyn je dokonce umístěn na ostůvku vedle stojanu s beziny a naftou

Nejvíce bylo uvedeno do provozu osobních a dodávkových vozidel (49 %), na českých silnicích se pak pohybuje 385 autobusů a 55 komunálních vozidel na CNG. Tuzemská spotřeba zemního plynu se meziročně zvýšila o 26 procent a v roce 2012 bylo otevřeno 11 nových veřejných plnicích stanic.
Mezi ty nejdůležitější určitě patří plnicí stanice při D1 u Humpolce a také u křížení D1/D2 v Brně, které vybudovala společnost E.ON ve spolupráci se společností Benzina.
Technologii tvoří zařízení společnosti BAUER KOMPRESSOREN GmbH o výkonu 140 Nm3/h. Jeden plnící stojan je již umístěn standardně na čerpacím ostrůvku, spolu se stojanem pro čerpání motorové nafty. Stojany jsou osazeny koncovkami typu NGV 1, pro plnění osobních a dodávkových vozů. Další stojan, vybavený koncovkou NGV 2, stojí stranou čerpacích ostrůvků a to z důvodu plnění CNG pro velká nákladní vozidla a autobusy. Komfortem je i způsob provádění plateb za načerpané CNG. Možno je využití hotovostní platby, platební a kreditní karty, CNG karty a fleet card.
Pro společnost E.ON je to již čtvrtá a pátá veřejná CNG plnící stanice s tím, že plnící stanice v Humpolci byla spuštěna do provozu na přelomu roku, ale oficiální uvedení bude na jaře. Záměrem společnosti je budovat v dalších letech 3-4 stanice ročně,a to v prostorách veřejných čerpacích stanic.

ZDROJ: Petrol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů