Úterý, 16. dubna 2024

Estonsko buduje síť rychlodobíjecích stanic

Malá pobaltská republika, která se raději hlásí ke Skandinávii. Ekonomický zázrak, který se nebojí zavádět drastická opatření - směrem k růstu. A zároveň stát totálně nadšený pro moderní technologie.

Estonsko buduje síť rychlodobíjecích stanic

Estonskou elektromobilitu podporuje automobilka Nissan, která se snaží prodat v Evropě svůj elektromobil Leaf

Estonsko má pouhých 1,3 mil. obyvatel, z toho 400 tisíc žije v hlavním městě Tallinu. Země od 1. ledna 2011 využívá euro a zároveňje popisována jako nejpokrokovější co do využívání internetu.
V současné době vytváří díky společnostem Nissan a ABB národní síť dobíjecích stanic pro elektromobily. Jde celkem o 700 dobíjecích stanic, z toho 200 jsou rychlodobíječky.
"Všechno to začalo 500 elektromobily pro veřejné služby," říká ve videu estonský ministr ekonomiky Jarmo Tuisk. "Od začátku bylo jasné, že musíme nabídnout také infrastrukturu."
Estonsko protíná 30 000 km silnic - více než dvě třetiny sídel mají méně než 3000 obyvatel. Celková rozloha země je 45 227 km2, tedy o něco menší než samotné Čechy.
Ironií osudu je, že Estonsko si vyrábí 75 % elektřiny, kterou spotřebuje. Bohužel, přes 85 % této elektřiny vyrábějí elektrárny z lokálně těžené ropné břidlice, které obrovským způsobem zatěžují ovzduší. Obnovitelné zdroje energie zajišťují asi 9 % spotřeby.

ZDROJ: petrol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů