Středa, 24. dubna 2024

Nemrznoucí směsi do ostřikovačů vozidel - cena versus toxicita

Nemrznoucí směsi do ostřikovačů vozidel - cena versus toxicita

Směsi do vstřikovačů jsou nejprodávanější provozní kapalinou. Předpokládá se, že jejich receptura je prověřená a ze zdravotního hlediska nezávadná. Zákazníci se většinou zaměřují zejména na cenu. Někteří výrobci berou zdravotní hledisko jako nezbytnou součást kvality svého produktu, u jiných však nezbývá než zvýšit ostražitost.

Testování zimních kapalin do ostřikovačů

Směsi do ostřikovačů, potažmo ty nemrznoucí, jsou hned po palivech co do množství nejprodávanější provozní kapalinou do automobilů. Asi proto se do jejich výroby nebo balení pouští každá větší firma, která má dobrý zdroj lihu nebo plnicí linku. Pokud se v posledních letech zákazníci zaměřují u zimních kapalin do ostřikovačů na nějaký parametr, je to zejména cena, popřípadědeklarace bodu tuhnutí. Takže nám začíná jejich čím dál tím více proměnlivé složení unikat ze zřetele.
České deníky a časopisy nás v posledních letech pravidelněinformují o kvalitě zimních kapalin do ostřikovačů z pohledu jejich bodu tuhnutí. Začal to začátkem roku 2009 motoristický časopis s více jak šedesátiletou tradicí, bohužel nevhodně zvolenou metodikou měření pomocí "suchého ledu" a v dalším čísle musel otisknout opravu. V předloňské zimě testoval nemrznoucí směsi nekalibrovaným refraktometrem náš nejprodávanější bulvární deník, který po napadení přesnosti měření předním českým výrobcem provozních kapalin testování opakoval. Je však nutné ocenit, že na přelomu ledna a února 2011 vydal opravný článek z testování v nezávislé laboratoři Ústavu paliv a maziv, dnes SGS. V právě skončené zimě nás pak negativními informacemi o kvalitě kapalin do ostřikovačů informoval dokonce renomovaný deník s více jak stotisícovým nákladem. Přesvědčoval nás nejenom, že stanovený bod tuhnutí -19 °C je u produktu s deklarací nezámrznosti do -20 °C (při přesnosti měření +/-2 °C) velký podvod, ale dokonce, že čím více glykolu je v kapalině do ostřikovačů, tím z hlediska její kvality lépe. Pomineme-li vždy poněkud zvláštní výběr testovaných produktů, omezené pole jen několika jejich výrobců a hlavně často špatně zvolené testovací přístroje, které nejsou certifikované a metodicky neodpovídají normám, je současný problém zimních kapalin do ostřikovačů na českém trhu bohužel někde jinde. V jejich chemickém složení - zdravotní nezávadnosti.

Nemrznoucí vlastnosti

Základním požadavkem na zimní kapalinu do ostřikovačů jsou její nemrznoucí vlastnosti. Těch se dá u produktu dosáhnout použitím alkoholů, které nemrznou při záporných teplotách ani po velkém naředění vodou. V grafu je vidět křivka bodu tuhnutí nejpoužívanějších alkoholů v závislosti na jejich koncentraci s vodou. Teoreticky použitelných látek je samozřejmě více, ale s vyšším počtem uhlíků v molekule alkoholu klesá jejich rozpustnost ve vodě, může se objevovat zápach a zdravotní potíže. U vícesytných alkoholů, tzv. glykolů, které se používají v chladicích kapalinách, nastává zase problém s jejich vyšší viskozitou, zvláště při záporných teplotách. Ta může být společně s nadměrnou koncentrací detergentu v ostřikovači (jako součást denaturace lihu) příčinou časté tvorby šmouh a mastnoty na předním skle automobilu. Základní nemrznoucí složkou tak zůstávají zejména tři alkoholy: ethanol (líh), methanol a propan-2-ol (tzv. isopropanol).

Více čtěte na:http://www.petrol.cz/aktuality/archiv/2012/30/kapaliny-do-ostrikovacu-toxicita-kontra-cena-1223.aspx

ZDROJ: www.petrol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů