Čtvrtek, 28. března 2024

Kuba chce, aby se výkupními cenami elektřiny zabývala vláda

Kuba chce, aby se výkupními cenami elektřiny zabývala vláda

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) chce, aby se výsledky auditu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o výkupních cenách fotovoltaické elektřiny co nejdříve zabývala vláda. Materiál by se na jednání kabinetu mohl dostat tento nebo příští týden, řekl dnes Kuba novinářům. Podle předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové špatným nastavením výkupních cen v letech 2005 až 2011 zřejmě vznikla škoda ve výši desítek miliard korun.

Vláda podle Kuby musí požadovat, aby výsledky auditu ERÚ byly co nejrychleji prověřeny a aby se ukázalo, zda čísla uváděná Vitáskovou odpovídají skutečnosti. "Protože v tomto rozsahu je to největší kauza, která se dotýká veřejných financí českých občanů," upozornil.

Podle Kuby je třeba jednat velmi rázně, protože téma vysokých výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů se dotýká celé společnosti. Ministr uvedl, že řada podniků s energeticky náročnou výrobou má potíže s placením faktur za elektřinu a že jejich krach by vyústil ve ztrátu pracovních míst a další zvýšení už tak vysoké nezaměstnanosti.

Kuba nicméně neuvedl žádná konkrétní opatření, která by kabinet mohl přijmout. Podle něj je především třeba, aby se všechny dotčené instituce začaly věcí se vší vážností co nejdříve zabývat a co nejdříve zjistily, zda skutečně miliardové škody vznikly.

Kuba chce také zajistit, aby bylo dohledatelné, kdo solární elektrárny vlastní. Podle ministra se řada vlastníků skrývá za akciemi na majitele. Kuba dodal, že podniky, které dostávají jakoukoli formu podpory od státu, by měly mít transparentní vlastnickou strukturu.

"Podpora obnovitelných zdrojů není žádné podnikání, je to dopředu velmi dobře predikovatelný byznys, na kterém se dá velmi slušně vydělávat. A já myslím, že čeští občané mají právo vědět, kam tyto desítky miliard korun, které prostě platíme za zbytečně drahou elektrickou energii, tečou," řekl Kuba.

Ministr dále uvedl, že současný formát podpory obnovitelných zdrojů považuje za nerozumný. Zopakoval také, že jeho úřad trvá na ukončení podpory pro nové fotovoltaické elektrárny od roku 2014.

"Já mám pocit, že obnovitelné zdroje mají svůj obrovský potenciál, svůj vývoj, že je budeme mít všichni za 15 let na střeše nebo za deset let. Ale má se spíš podporovat jejich výzkum a rozvoj a ne tady stavět lány, na kterých někdo vydělává a někdo to musí platit, aniž by tu elektrickou energii potřeboval," řekl Kuba.

ERÚ minulý týden oznámil, že někteří jeho pracovníci v letech 2005 až 2011 zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny. Kvůli netransparentně stanoveným vyšším cenám údajně vznikly miliardové škody. Elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Rozdíl cen se projevuje v konečných cenách spotřebitelům.

Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) čeští daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatně nastavenému systému podpory fotovoltaiky až bilion korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů