Pátek, 19. dubna 2024

Na Modravě mohou lidé letos poprvé i v zimě na Cikánskou slať

Na Modravě mohou lidé letos poprvé i v zimě na Cikánskou slať

Vyznavači šumavské turistiky mohou letos poprvé vyrazit k jedněm z nejcennějších míst šumavského parku i v zimě. Z Modravy je nyní poprvé otevřena cesta na Březník přes Cikánskou slať a kolem Trampusova křížku, kudy se dosud mohlo chodit jen v létě. Obec Modrava uspěla u správy národního parku se žádostí o zimní zpřístupnění atraktivní lokality lidem na sněžnicích. Více než sedmikilometrová trasa s poměrně příkrým stoupáním je spíše pro fyzicky zdatnější lidi a dobrodruhy, zároveň je to možnost užít si divoké Šumavy plnou náručí, řekl dnes ČTK starosta Modravy Antonín Schubert.

Sněžnice se stávají na Šumavě stále oblíbenější. V okolí Modravy pro ně ale nejsou značené okruhy, takže lidé většinou se sněžnicemi chodí podél upravených běžeckých stop nebo po nich. "V té zimní nabídce je to vůbec ojedinělá možnost. Dlouhodobě razíme teorii, že člověk by měl poznávat tu skutečnou přírodu," řekl starosta o nové trase.

Okruhy pro běžkaře jsou podle něj spíše pro masový turistický sport než pro hluboké poznání a pocítění síly a krásy šumavské přírody. Na to jsou mnohem vhodnější individuální výlety na sněžnicích mimo rušné běžkařské okruhy. Správci parku sice nabízejí i několik výletů na sněžnicích s průvodcem, i tam se ale musí turista přizpůsobit tempu, trase, výkladu. "Tady má každý svoje tempo, je odkázán sám na sebe, je uprostřed té přírody a má také čas ji vnímat a mít z ní ty nejhlubší pocity," tvrdí Schubert.

Modrava se bude snažit získat povolení od správy parku i na další možné sněžnicové trasy po okolí obce, které nabízejí jedny z nejvzácnějších partií Šumavy. "Ale určitě budeme narážet zejména na problém tetřeva hlušce," poznamenal Schubert. Šumavský park by podle něj měl, stejně jako jiné národní parky, umožnit prožitek v přírodě. Je přesvědčen, že ani turisté na sněžnicích by neměli vzácnému tetřevu vadit. Sněžnice nikdy nebudou tak masově provozovaným sportem, aby lidé na nich tetřevy rušili.

Trasa není nijak upravovaná, její absolvování se doporučuje výhradně za příznivého počasí. Přesnou předpověď počasí, mapu i sněžnice a hole na půjčení najdou turisté v informačním centru Modravy.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů