Sobota, 20. dubna 2024

DUHOVKY: Miliardy v dotacích pro špinavé uhlí

DUHOVKY: Miliardy v dotacích pro špinavé uhlí
  1. OECD: Skoro 7 miliard ročně v dotacích pro špinavé uhlí, ropu a plyn
  2. POZVÁNKA: Přijďte debatovat o dražších a dražších fosilních palivech
  3. ODPADY: Chalupa rezignuje na lepší recyklaci
  4. AKCE: Vlčí a rysí hlídky

OECD
Skoro 7 miliard ročně v dotacích pro špinavé uhlí, ropu a plyn

Věděli jste, že Česko otevřeně dotuje spotřebu špinavých a stále dražších fosilních paliv?

Každý rok platíme bezmála 7 miliard v daňových úlevách za topení uhlím nebo plynem nebo za škody způsobené těžbou. Přitom - jak vystopovali analytici OECD - jde jen o tu prokazatelnou část dotací. Další desítky miliard platí stát například za léčení následků nemocí dýchacích cest.

Tyhle peníze pak samozřejmě někde chybí. S těmi stejnými sedmi miliardami by stát mohl pomoci asi sto tisícům domácností s výměnou špinavých kotlů za čisté a zbavit obce smogu.
Projděte si celou zprávu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj zde (informace z Česka začínají na str. 127).

POZVÁNKA
Přijďte debatovat o dražších a dražších fosilních palivech

Hnutí DUHA, Masarykova demokratická akademie a platforma Zvonečník chystají na jaro cyklus tří seminářů o tom, proč je orientace na moderní, čisté technologie pro Česko výhodná.
Na prvním semináři se dozvíte víc o fosilních palivech: k čemu a kolik se jich v Česku používá, co to znamená pro stát, domácnosti i krajinu a co s tím lze dělat. Akci moderuje stínový ministr průmysl a ostravský primátor Petr Kajnar. Debatovat bude Jiří Gavor ze společnosti ENA, Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA a Martin Sedlák, ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost.
Akce se koná v pátek 15. února od 16:00 v Poslanecké sněmovně (vstup ze Sněmovní 1). Svou účast prosím případně potvrďte na adinga@masarykovaakademie.cz
Podrobnosti a texty ke studiu najdete na: www.hnutiduha.cz/cista-ekonomika
Následující, dubnový seminář se zaměří na příležitosti pro české strojírenské a stavební podniky spojené s modernizací ekonomiky. Na květnové akci si budete moct poslechnout, co na zákon o snižování závislosti na fosilních palivech, který Hnutí DUHA navrhuje, říkají špičkoví politici ČSSD.

ODPADY
Chalupa rezignuje na lepší recyklaci

Osm let chystaný zákon o odpadech nebude.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa požádal vládu, aby oficiálně ukončila přípravy nového zákona o odpadech. Nový zákon měl vylepšit recyklaci, usnadnit rodinám třídění odpadu, a tudíž omezit plýtvání cennými surovinami i závislost na jejich dovozu.

Ministerstvo nový zákon chystalo už od roku 2005 a první návrh zveřejnilo před čtyřmi roky. Přes mnoho slibů, podle kterých měla být legislativa na stole už na jaře 2011, si na její dokončení Nečasova vláda dodnes nenašla - a už ani nenajde - čas.

Přitom se více než polovina odpadů z domácností u nás vyhazuje na skládky. Ty zabírají další a další území, transport odpadů i provoz skládek obtěžuje lidi v desítkách obcí. Cenné suroviny, které často musíme nákladně dovážet, končí bez užitku. Zato v Německu či Rakousku recyklují bezmála dvě třetiny komunálního odpadu.

Více o odpadech najdete na našem webu www.hnutiduha.cz/nase-prace/odpady.

AKCE
Vlčí a rysí hlídky

Velké šelmy - rysi, medvědi a vlci - se vracejí do českých hor, kde kdysi patřily mezi běžná zvířata.

Hnutí DUHA podporuje návrat těchto vzácných dravců, ale pytláci i nešetrné zásahy do krajiny je vytlačují jen na několik málo míst v ČR.

Hlídky speciálně vyškolených dobrovolných spolupracovníků Hnutí DUHA každou zimu monitorují terén v Beskydech a na Šumavě. Mají odradit myslivce a pytláky od ilegálního lovu, a také monitorovat pohyb velkých šelem.

Zapojte se i vy do ochrany velkých šelem a přijeďte na každoroční Vlčí nebo Rysí hlídky.
Více informací na http://www.selmy.cz/ochrana/hlidky/.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů