Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Poslanci schválili novelu zákona o odpadech. Včera poslanci schválili novelu zákona o odpadech. Novela zákona zapadá do tzv. ekoauditu. Přijetím novely se očekává celková roční úspora ve výši cca 186-199 mil. korun na straně podnikatelů. Konkrétně se jedná například o zrušení povinnosti původců odpadů (kromě obcí) zpracovávat plán odpadového hospodářství a zrušení omezení počtu původců. Novela míří do Senátu.

Do rozvoje Libereckého kraje budou moci poprvé oficiálně promlouvat významní krajští podnikatelé a zaměstnavatelé. Stejně jako má premiér Petr Nečas svůj ekonomický poradní sbor NERV, chce mít hejtman Martin Půta jeho krajskou obdobu.
Svérázný politik, který teď hospodaří na ekofarmě, by si přál, aby se lidem v Libereckém kraji žilo lépe než dosud. "To není jen o životním prostředí ve smyslu ochrany přírody. Je to také o vzdělávání mladých lidí a třeba taky o úctě ke starším lidem a zajištění jejich spokojeného stáří," vypočítává, do čeho by rád mluvil.

Ing. Jaromír Manhart, pověřený vedením odboru odpadů MŽP, byl k 15. 1. 2013 odvolán ze všech funkci. Do vedení odboru odpadu nastoupil Dr. Ing. Lubomír Chytka, který působil mimo jiné ve Výzkumném ústavu hnědého uhlí v Mostě.

Emise sazí mají po skleníkovém plynu oxidu uhličitém celosvětově druhý nejsilnější vliv na klima, oznámila minulý týden American Geophysical Union (AGU). Vliv částic sazí na klimatické změny by mohl být zhruba dvakrát větší, než se dosud odhadovalo. Výsledky čtyřletého výzkumu prováděného mezinárodním týmem 31 vědců byly publikovány v časopise Journal of Geophysical Research-Atmospheres.

Připomínkové řízení - emisní povolenky (formuláře). Ministerstvo životního prostředí (MŽP) poslalo do připomínkového řízení návrh vyhlášky o stanovení formulářů žádostí o přidělení povolenek pro provozovatele letadla a o vydání povolení k emisím skleníkových. Jedná se o návrh prováděcí vyhlášky k §13 odst. 8 a §3 odst. 7 zákona č. 383/2012Sb. o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Termín připomínek je stanoven na 1. března 2013.

Nemine den, aby v Číně nebyla někde stávka nebo demonstrace. Podle úřadů dojde minimálně ke 180 tisícům "masových incidentů" ročně. A to se do statistiky nedostanou všechny. Roste počet i rozsah protestů týkajících se nedostatečné ochrany přírody a znečištění životního prostředí a také zaměstnaneckých stávek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů