Pátek, 26. dubna 2024

Poplatky na autovraky mají jít ještě dva roky na Zelenou úsporám

Poplatky na autovraky mají jít ještě dva roky na Zelenou úsporám

Poplatky na likvidaci autovraků bude možné ještě do konce příštího roku používat na projekty podpořené z dotačního programu Zelená úsporám. Schválila to dnes Sněmovna v rámci vládní novely, která má zjednodušit administrativu spojenou s nakládáním s odpady. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Poslanci nevyhověli úsilí Františka Sivery (ODS), který chtěl o šest měsíců prodloužit lhůtu, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování předání elektroodpadu ze solárních panelů. Tuto povinnost tak budou muset splnit nadále do konce června letošního roku.

Stanovení lhůty pro využití poplatků na likvidaci autovraků také na zateplování budov navrhl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Zdůvodnil to potřebou dočerpat finanční prostředky na snížení deficitu programu Zelená úsporám. Využito má být takto podle ministra 1,5 miliardy korun. Poplatky na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků by měly jen k tomuto účelu sloužit až do roku 2015.

Poplatky ve výši 3000 až 10.000 korun se platí při registraci vozidel s výjimkou aut, která vyhovují nejpřísnějším limitům na emise ve výfukových plynech, a při první přeregistraci, tedy prodeji vozu druhému majiteli. Poplatek by měli podle poslanců nově zaplatit také ti, kdo si vůz pořídili od zdravotně postižených, kteří jsou od poplatku osvobození. Poslanci také uložili Chalupovu ministerstvu povinnost stanovit prováděcím předpisem způsob demontáže nebezpečných částí autovraků a způsob odčerpání provozních kapalin z autovraků.

Vládní novela počítala mimo jiné s tím, že by původci odpadů kromě obcí nově nebyli povinni zpracovávat plán odpadového hospodářství. Chalupa poznamenal, že zpracování plánu stojí od 20.000 do 100.000 korun; podniků, kterých se nyní povinnost týká, je asi 4600.

Novela počítá také s tím, že odpadový hospodář bude moci pracovat pro více než pět subjektů. Původce nebezpečných odpadů, jakými jsou například zbytky z průmyslové výroby, už nebude muset žádat o souhlas k jejich shromažďování. V případě evidence při přepravě nebezpečných odpadů bude místo sedmi kopií evidenčního listu stačit elektronická evidence.

Novela obsahuje i zjednodušení ohlašování zařízení k nakládání s odpady a také elektronizaci hodnocení nebezpečných vlastností odpadů. Podniky změnou podle Chalupova ministerstva ušetří asi 130 milionů korun ročně, státní správa přes 40 milionů za rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů