Čtvrtek, 25. dubna 2024

Solární sdružení chystá žalobu na stát za zmařené investice

Solární sdružení chystá žalobu na stát za zmařené investice

Sdružení neúspěšných investorů fotovoltaických elektráren (SNIFE) se chystá žalovat Českou republiku o 5,5 miliardy korun za zmařené investice do solárních elektráren. Kvůli prudkému snížení výkupních cen elektřiny na přelomu let 2010 a 2011 museli podnikatelé zrušit své projekty, u nichž žádali o připojení k síti o dva roky dříve, řekl ČTK předseda SNIFE Vladimír Cibulka.

Podle Cibulky se stát snažil vysokými výkupními cenami přimět investory k vybudování solárních elektráren, aby se podařilo naplnit cíle směrnice Evropské unie o podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny. Podnikatelé nyní sdružení do SNIFE investovali do přípravy projektů, ale museli je zrušit, když se výkupní cena elektřiny snížila z 12.150 korun na 5500 korun za megawatthodinu a investice do elektráren přestaly být návratné.

"Největší tragičnost je v tom, že jsme vyhověli požadavku státu, abychom investovali do obnovitelných zdrojů," řekl Cibulka. Podle něj řada podnikatelů přišla kvůli zrušení projektů o své životní úspory.

SNIFE se chce se žalobou obrátit na české soudy, zároveň si stěžovalo u Evropské komise. Podle sdružení Česko neplní některá ustanovení směrnice, která stanovuje cíle pro posílení podílu obnovitelných zdrojů na celkové energetické produkci.

Cibulka připustil, že rychlý rozvoj velkých solárních parků v roce 2010 vedl k vysokým nákladům na státní rozpočet. "Politici to věděli, na situaci ale nereagovali a neřešili rostoucí problém," řekl. "Následky prudkého snížení cen pak dopadly na malé investory, kteří neměli šanci od projektu včas ustoupit, protože změna proběhla příliš rychle a bez přechodných období. Na situaci jsme se nemohli připravit, protože dlouhodobý vývoj výkupních cen na nic takového neukazoval," řekl.

SNIFE sdružuje 27 podnikatelů, kteří plánovali převážně menší elektrárny. Zařízení, která se chystali postavit, měla mít dohromady instalovaný výkon 55 megawattů. Největší solární parky v Česku mají instalovaný výkon přes 30 megawattů.

Stát se rozhodl radikálně snížit výkupní cenu fotovoltaické elektřiny z nových zdrojů po solárním boomu z roku 2010. Poté zájem velkých investorů o výstavbu nových zdrojů opadl, většinu nově umístěných solárních panelů nyní tvoří instalace na střechách domů. Dříve instalovaným solárním elektrárnám ale stát stále vyplácí vysokou podporu, což je podle Energetického regulačního úřadu jednou z hlavních příčin zdražování elektřiny pro odběratele. Letos přispívají odběratelé v ceně elektřiny na obnovitelné zdroje 583 korun za megawatthodinu, loni to bylo 419 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů