Pátek, 19. dubna 2024

V Hýslech na Hodonínsku má vzniknout bioplynová stanice

V Hýslech na Hodonínsku má vzniknout bioplynová stanice

Zemědělská společnost ZENERGO chce nejlépe už letos začít stavět bioplynovou stanici v Hýslech na Hodonínsku, investovat bude zhruba 70 milionů korun. Zpočátku by elektřinu dodávala do veřejné sítě, perspektivně by mohla posloužit provozu živočišné výroby. ČTK to dnes řekl jednatel společnosti Zdeněk Vavřina.

V místě plánované stavby severně od obce je dnes zbořeniště po někdejším areálu živočišné výroby. "Uvažujeme, že k bioplynce přidružíme sušárnu a peletovací linku," řekl Vavřina. Elektrický výkon stanice bude 550 kW a tepelný 580 kW. Společnost uvažuje i o stavbě skleníku a výhledově o obnovení chovu prasat, tedy celkovém oživení areálu. "To ale závisí na dotační politice státu, která se příští rok změní, a není zřejmé, jak bude vypadat. Z vlastních zdrojů nemáme šanci," uvedl Vavřina. Palivo pro bioplynovou stanici bude dodávat partner firmy ze sousedních Žádovic.

Nyní probíhá proces posuzování vlivu na životní prostředí a stavební úřad má k dispozici projekt. Navíc bude 23. února v Hýslech referendum. "Snažili jsme se v obci udělat osvětu, vozili jsme lidi i po republice, aby viděli, jak to funguje. Přesto jeden z obyvatelů vyvolal referendum. Ale věříme, že to dobře dopadne," sdělil Vavřina.
Zenergo je firma z Čejče na Hodonínsku, která vznikla před dvěma lety. Chtěla se věnovat rychle rostoucím dřevinám, nicméně nakonec svoji aktivitu směřovala do zemědělství. "Vidíme v něm potenciál do budoucna. Nakoupili jsme pozemky, na některých jsme v nájmu," doplnil Vavřina. Zatím se soustředí na rostlinnou výrobu a postupně, podle možností, ji chce doplnit o živočišnou.

Zdeněk Meitner

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů