Úterý, 19. března 2024

V Berouně se sejdou odpůrci hydraulického štěpení při těžbě plynu

V Berouně se sejdou odpůrci hydraulického štěpení při těžbě plynu

V Berouně se od 6. do 8. března uskuteční mezinárodní vědecká konference na podporu spolupráce pro zastavení metody hydraulického štěpení při průzkumu ložisek a těžbě břidlicového plynu. Akce se zúčastní vědci a aktivisté z celého světa. Jejich hlavním cílem bude založení světové koalice proti této metodě a její zastavení po celém světě. Účastníci se zároveň chtějí dohodnout a vyzvat Evropskou komisi a parlament, aby doporučili členským státům EU zákaz hydraulického štěpení. Organizátoři konference o tom dnes informovali novináře.

Konference má podle Marcely Bergerové z petičního výboru STOP HF Český kras opět upozornit na problém těžby, protože situace není vyřešena. Politici podle ní teprve schvalují potřebné zákony a plánované moratorium do roku 2014 zatím neprošlo vládou. "Nebylo vydáno správní řízení, které by ukončilo těžbu pro náš region. Lidé jsou tak uspaní a mají pocit, že se to Berounska netýká a že nám něco takového nehrozí," řekla ČTK Bergerová.
Podle starostky Šárky Endrlové se konference uskuteční rok poté, kdy se na Berounsku zvedla vlna nevole proti těžbě, a zároveň v době, kdy by měli poslanci projednávat návrh zákona zakazující těžbu, jehož předlohu připravila Koalice STOP HF a do Sněmovny jej předložil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Účast v Berouně přislíbili vědci a aktivisté z řady zemí Severní i Jižní Ameriky, Afriky, Kanady nebo Austrálie. Jedná se i účasti americké umělkyně Yoko Ono, která se v USA postavila do hnutí bojujícímu proti hydraulickému štěpení. Konferenci má přijet podpořit třeba režisér Josh Fox, který byl předloni nominován na prestižní cenu Oscar. Součástí konference budou koncerty v berounském společenském domě Plzeňka, kde vystoupí mimo jiné Leona Machálková, David Deyl nebo Markéta Konvičková. Připravovány jsou výstavy nebo divadelní představení na hradě Karlštejn.

Při takzvaném hydraulickém štěpení provedou těžaři až několik kilometrů hluboký vrt, do kterého se pod tlakem vhání voda s pískem a chemickými přísadami. Z vrtu se pak čerpá unikající břidlicový plyn. V Česku chtějí těžaři zkoumat ložiska třeba na Berounsku, Náchodsku nebo Trutnovsku. Proti průzkumu a případné těžbě se staví ekologové, hejtmani, radnice i obyvatelé lokalit, kde by zásoby plynu mohly být. Obávají se zhoršení kvality životního prostředí i kvality podzemních vod.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů