Sobota, 4. května 2024

Celníky zabavená kostra tygra skončila v rukou ČIŽP

Celníky zabavená kostra tygra skončila v rukou ČIŽP

Při kontrole vozidla na Svitavsku nalezli celníci pytel s přibližně deseti kilogramy kosterních pozůstatků kočkovité šelmy. Řidič, který ke kostře neměl žádné doklady, celníkům tvrdil, že má kosti pro osobní potřebu a hodlá je využít kvůli jejich léčebným účinkům. Na černém trhu se přitom kilogram kostí z tygra - jednoho z nejpřísněji chráněného zvířete dle Úmluvy o mezinárodních obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) - pohybuje v ceně kolem 2000 USD.

tygrOdborníci z ČIŽP zabavené kosti složili; zjistili, že jde o takřka kompletní kostru tygra. Podle Pavly Říhové, vedoucí oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a kontroly CITES České inspekce životního prostředí, nelze zatím bez dalších, podrobnějších vyšetření zjistit věk či pohlaví šelmy. Chybí například penisová kůstka, která se mohla ztratit. Podle patologických změn na kostech lze ale říci, že zvíře nežilo ve volné přírodě; je zjevné, že živořilo v nevyhovujícím prostředí. "Je možné, že pochází z nějaké farmy v Asii, kde jsou zvířata chována v drastických podmínkách," doplnila Pavla Říhová.

Věc je šetřena orgány, činnými v trestním řízení. Za trestný čin neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy může asijskému řidiči hrozit odnětí svobody až na tři roky. Nález bude po přezkoumání odborníky z inspekce předán zřizovateli ČIŽP, kterým je Ministerstvo životního prostředí. To poté rozhodne, jak bude s kostrou tygra, která se stala majetkem státu, dále naloženo.

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů