Čtvrtek, 18. dubna 2024

Německo - Vládní koalice uzavřela energetický smír

Vláda chce zmrazit výdaje spotřebitelů na obnovitelnou energii. K dohodě přispěla prognóza varující před růstem cen.

Německo - Vládní koalice uzavřela energetický smír

Po několik týdnů sledovali Němci veřejné přestřelky ministra životního prostředí Petera Altmaiera se šéfem resortu hospodářství Philippem Röslerem o tom, jak zabránit, aby zákazníci ve svých účtech platili čím dál větší výdaje za přechod k obnovitelným zdrojům energie. Střídání návrhů a protinávrhů ukončila až koaliční dohoda uzavřená v noci na včerejšek.

Šéfové obou resortů se shodli, že ke zbrzdění až zmrazení růstu nákladů za energii mají přispět vlastníci a provozovatelé solárních a větrných elektráren i podniky, které mají vysokou spotřebu energie. Podle ministrů Petera Altmaiera a Phillip Röslera by v příštím roce měly náklady na energetickou změnu klesnout o 1,86 miliardy eur. Podle Röslera se tak otevřela cesta k tomu, aby příslušné zákony byly přijaty ještě před zářijovými volbami do Bundestagu.

Dohoda byla nezbytná z několika důvodů. Když kancléřka Angela Merkelová po katastrofě jaderné elektrárny v japonské Fukušimě oznamovala: "Vypneme atomové mlýny," zároveň slíbila, že kvůli přechodu k obnovitelným zdrojům energie nebudou spotřebitelé platit vyšší účty. Druhým důvodem byla lednová analýza ministerstva životního prostředí, která varovala, že příplatky spojené s přechodem na obnovitelné zdroje energie by v ceně jedné kilowatthodiny z nynějších 5,277 centu v příštím roce vzrostly na 6,29 centu a v krajním případě dokonce na sedm centů. Průměrná domácnost by tak měsíčně zaplatila za "energetickou změnu" 15 eur.

Nynější koaliční dohoda uzavírá spor nejen mezi dvěma ministerstvy s odlišnými prioritami, ale také mezi představiteli dvou politických stran. Rösler vede liberály, kteří se již řadu měsíců v průzkumech veřejného mínění pohybují pod kritickou pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do parlamentu. Křesťanský demokrat Altmaier měl zase podporu své předsedkyně, spolkové kancléřky.

Osud dohody, která by měla Němce zbavit obav z růstu nákladů na elektřinu, je však nejistý, protože nemusí projít horní komorou parlamentu, kde jsou zastoupeny spolkové země a kde mají většinu opoziční sociální demokraté a zelení. Opozice loni v Bundesratu zablokovala zákon, který snižoval dotace na fotovoltaické panely s tím, že by to přineslo příliš velké riziko jejich výrobcům.

Vládní koalice je rozhodnuta, že z případného neúspěchu obviní ve volebním roce opozici. "Spolkové země by si měly velice dobře rozmyslet, jestli chtějí náš kompromis zablokovat, nebo přijmout," vzkázal včera sociálním demokratům a zeleným ministr Rösler v interview pro televizní stanici ARD. "Kdo tento model odmítne, převezme politickou odpovědnost za příští růst cen elektřiny," dodal.

Německá změna

Velké plány

Spolková kancléřka Angela Merkelová po katastrofě jaderné elektrárny v japonské Fukušimě v roce 2011 slíbila, že do roku 2022 Německo uzavře všechny své jaderné elektrárny a že zároveň začne mnohem více využívat energie z obnovitelných zdrojů.

Scházející vedení

Rozsáhlé využívání solárních a větrných elektráren vyžaduje modernizace přenosových sítí. Podle vládních plánů by do roku 2020 mělo být postaveno zhruba 1700 kilometrů linií vysokého napětí.

Rozsáhlé investice

Přechod k využívání obnovitelných zdrojů si má podle vládních plánů v příštích letech vyžádat každoroční investice ve výši 30 miliard eur.

1,86 MILIARDY

eur by měl příští rok v účtech zákazníků ušetřit koaliční návrh omezující příspěvky na obnovitelné zdroje energie.

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů