Pátek, 26. dubna 2024

Dražší a dražší. Závislost na fosilních palivech potápí naši ekonomiku

Dražší a dražší. Závislost na fosilních palivech potápí naši ekonomiku

Tisková konference se uskuteční u příležitosti zveřejnění informačního listu Hnutí DUHA "Dražší a dražší. Proč by Česká republika měla do své ekonomické politiky zařadit snižování závislosti na fosilních palivech

Kdy: čtvrtek 21. ledna 2013 v 11 hodin

Kde: QUBIX 4 PRAHA, Štětkova 18, Praha 4 - Pankrác, zasedací místnost Plan&Bau ČR, s.r.o., S+B Gruppe AG, Stavba roku 2012, oceněná i nejvyšším světovým certifikátem pro energetický úsporné budovyLEED Platinum

Kdo:
Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA - prezentace infolistu Dražší a dražší
Václav Cílek, geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy - globální souvislosti vyčerpávání fosilních paliv
Hana Šantrochová, ředitelka developmentu, Plan&Bau ČR, s.r.o.,S+BGruppe AG - prezentace oceněné budovy QUBIX 4 PRAHA

Tiskové konference se zúčastní rovněž:
Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA
Martin Mikeska, vedoucí programu Energie Hnutí DUHA
Témata, která zazní na tiskové konferenci:

Trpíme návykem na fosilní paliva. Žijeme v těžké závislosti, soustavně v nejistotě, zda se zítra neutáhnou kohoutky nebo kdy zase vyskočí ceny:
o Tři čtvrtiny energie spotřebované v ČR připadají na fosilní paliva. Soustavně rostoucí ceny fosilních paliv potápějí naši mimořádně plýtvající ekonomiku: na jednotku HDP spotřebujeme páté největší množství energie v EU.
o Jen za dovoz ropy utratila ČR v roce 2011 bezmála 100 miliard korun, což představuje čtvrtý největší podíl HDP ze zemí EU. Rostoucí ceny fosilních paliv zatěžují stále víc domácnosti i ekonomiku.
o Podkopáváme svou energetickou bezpečnost závislostí na dovozu ropy a plynu z nespolehlivých zemí. Přes 90% světových zásob ropy leží v zemích s nestabilními režimy.
Nemůžeme nic dělat s rostoucími cenami fosilních paliv, ale můžeme léčit svou závislost na nich. Máme obrovské rezervy ve snížení jejich spotřeby.
o Jen budovy pohltí třetinu české spotřeby energie. Jejich zateplením bychom ušetřili 39 miliard ročně. Nebo také dvakrát více energie, než bychom získali prolomením limitů těžby uhlí.
o Další obrovské příležitosti k úsporám jsou v dopravě, nových efektivních technologiích v průmyslu i domácnostech - a zároveň v obnovitelných zdrojích energie, jejichž cena rapidně klesá.
o Pro řešení nemusíme chodit daleko. U sousedů máme nevyčerpatelnou řadu dobrých příkladů k úsporám energie i její šetrné výrobě.
Blížíme se k vyčerpání levných zásob fosilních paliv a tím i ke konci klasických forem získávání a distribuce energie. To s sebou přináší i bezpečnostní rizika.
o Éra levných fosilních paliv skončila, budou dražší a dražší. Příčiny leží v rostoucí spotřebě ve třetím světě, vyčerpávání dostupných ložisek, koncentraci těžby do geopoliticky rizikových oblastí aj.
o Není ani tak důležité, kdy k vyčerpání přesně dojde, jako to, že jejich blížící se konec zvýší nejen ceny, ale i mezinárodní napětí. Energetická krize znamená též krizi bezpečnostní - řešit ji s předstihem znamená zabránit budoucím válkám.
Administrativní budova QUBIX 4 PRAHA sbírá jedno ocenění za druhým:
o Stavba roku 2012 za oblíbenost mezi veřejností.
o Certifikace LEED Platinumjako nejvyšší stupeň mezinárodní klasifikace energeticky úsporných budov.
o Best ofRealty - 1. cena v kategorii rekonstrukce administrativních budov za architektonické řešení, kvalitu výstavby a obchodní úspěšnost.

Kontakty:
Jan Piňos, média a komunikace, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz
Martin Mikeska, program Energie, 603 780 670, martin.mikeska@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů