Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Sociální odpovědnost podniku je přístup, kdy organizace do svých podnikatelských aktivit, vztahů k zaměstnancům i k širšímu společenskému okolí dobrovolně integrují sociální, resp. ekologická hlediska nad rámec požadovaný zákonnými předpisy. K projevům sociální odpovědnosti patří nejčastěji investice do rozvoje zaměstnanců, do ochrany životního prostředí, sociální a zaměstnanecká politika podniku zaměřená proti skryté diskriminaci apod.

Hasiči dnes likvidovali v centru Brna olejovou skvrnu na říčce Ponávce. Látka unikla z nakladače s poškozenou olejovou hadicí, který se používal v areálu bývalé průmyslové firmy Mosilana. ČTK to řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Větší škoda na životním prostředí nevznikla.
"Olej nejprve unikl na čerstvě napadený sníh a při jeho shrabování se dostal až do Ponávky," uvedl mluvčí. Skvrny na toku si všimla před polednem hlídka strážníků při pochůzce ulicí Špitálka. Hasiči na místo vyslali tři jednotky. Na říčce postavily norné stěny, které olej zastavily. Pak byl zlikvidován pomocí látky sorbent. Obdobný postup použijí hasiči i při odstranění kontaminovaného sněhu.

Škrty ve státní správě ale nejsou jen seznamem bizarních zkratek. Peníze ubudou i Českému hydrometeorologickému ústavu. A nebude to málo: přijde o 25 milionů, navíc se sloučí s Českou informační agenturou životního prostředí. "Navržené úspory by neměly zasáhnout kvalitu protipovodňové a předpovědní služby," říká mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.
Sám ředitel ústavu Václav Dvořák nejprve slíbil dopady škrtů HN popsat, po konzultaci s ministerstvem ale odmítl odpovědět. "Téma dotazů nespadá do kompetence ČHMÚ," vzkázal jen.
Co se ještě bude rušit:
Zrušení Centra biologické ochrany Těchotín
Zrušení Ústavu územního rozvoje
Zrušení Správy úložišť radioaktivních odpadů
Zrušení Zdravotnického zabezpečení krizových stavů
Zrušení Referenční laboratoře přírodních zdrojů

Největší tuzemská automobilka Škoda Auto zahájila minulý týden v továrně v Mladé Boleslavi provoz ekologické lisovací linky, která bude vyrábět součásti pro Octavie, rapidy a později i pro další modely. Firma do nové výrobní linky investovala přes 66 milionů eur (skoro 1,7 miliardy korun).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů