Pátek, 26. dubna 2024

U Hrbovic má vzniknout provoz na zpracování odpadu

U Hrbovic má vzniknout provoz na zpracování odpadu

V katastru obce Hrbovice na Ústecku má vzniknout provoz na zpracování odpadu z pryže, plastu a textilu. Oznámení o záměru předložila krajskému úřadu akciová společnost ROSETINOR. Mnoho obyvatel nedalekých Chabařovic se obává toho, že provoz znečistí životní prostředí, sdělil dnes ČTK chabařovický zastupitel Jiří Hladík. Zastupitel spolupracuje s občanskou Společností na ochranu sněhuláků, která proti záměru vystupuje.
Záměrem firmy je vybudování objektu na zpracování granulovaného odpadu za pomoci rozkladu teplem. Ve dvou jednotkách má být dohromady zpracováno 40 tun drcených pneumatik a plastového, textilního a pryžového materiálu denně. Vyplývá to z písemností, které firma zveřejnila v systému EIA.

Provoz má zpracovávat například zbytky vraků aut. Firma chce odpad likvidovat technologií pyrolýzy. Výstupem procesu je plyn, který tam bude rovnou spalován, olej a pevná fáze. Uvádí se to v oznámení o záměru. Lidé z občanského sdružení míní, že jde v podstatě o spalovnu. Vzhledem k blízkosti hranic nevylučují to, že se tam bude likvidovat i odpad ze sousedního Německa.

Součástí zveřejněných dokumentů je hluková a rozptylová studie, kde se píše, že zamýšlený provoz nepřekračí povolené limity. Lidé z občanského sdružení tomu ale nevěří. "Obavy plynou jak ze sloučenin a oxidů dusíku a síry, tak z oxidu uhelnatého, a hlavně dalších rakovinových látek, jako jsou furony, benzopyreny a PCB. Obavy máme ze spalování kogeneračního plynu, jeho čistoty," uvádí Hladík. Lidé si myslí, že technologie použité při drcení odpadu budou okolí obtěžovat hlukem a prachem.

V dopise adresovaném krajskému úřadu občanské sdružení uvádí skutečnosti, které mají úředníky přimět k vydání negativního stanoviska k celému záměru. Upozorňují například na to, že podobný provoz není v zemi odzkoušený. "Použitá technologie záměru není v současné době provozována nikde na území České republiky, šlo by tak o projekt, u nějž je posouzení budoucích negativních aspektů založeno výlučně na dohadech a domněnkách a neověřených kalkulacích, modelech a simulacích," píše se v dopise.

Celá věc je nyní na krajském úřadu ve fázi zjišťovacího řízení. "Snažíme se na krajský úřad zatlačit, aby nezůstalo jen u zjišťovacího řízení, ale aby nařídil takzvanou velkou EIA (studie vyhodnocení vlivů na životní prostředí)," dodal Hladík. Podle něj by argumenty odpůrců projektu potvrdila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů