zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Specializovaná firma bude měřit zápach v areálu bývalé Setuzy

19.02.2013
Ovzduší
Specializovaná firma bude měřit zápach v areálu bývalé Setuzy

Počátkem tohoto týdne bude specializovaná firma v areálu bývalé Setuzy provádět měření kvůli zápachu, který se line ze zdejších provozů. Měření má pomoci určit zdroje zápachu. Na základě toho pak výrobci budou moci provést konkrétní opatření k jeho potlačení. ČTK o tom informovala mluvčí firem bývalé Setuzy Marie Logrová.
Na nepříjemný zápach si lidé v okolí továrního areálu na Střekově stěžují již řadu let. Vloni na podzim kvůli tomu začala série jednání mezi krajským úřadem, magistrátem, střekovskou radnicí, Českou inspekcí životního prostředí a provozovateli z areálu Setuzy. Zdroj zápachu se ale zatím nepodařilo přesně identifikovat. Zástupci výrobních i servisních společností z areálu bývalé Setuzy proto oslovili odbornou firmu Odour, aby na zmiňovaném území provedla monitoring zápachu.

"Provádět ho budeme během pondělka a úterka. Je domluvené, že všichni výrobci v areálu tou dobou pojedou na plný výkon," uvedla ředitelka společnosti Petra Auterská. Měřit se bude přímo v továrním areálu. Výsledky budou jasné zhruba do dvou dnů. Nějakou dobu ale potrvá zpracování odborných studií, v nichž firma navrhne jednotlivým provozům varianty řešení.

V souvislosti se zápachem se dosud zvažovaly tři potencionální zdroje. "Jednak čistírna odpadních vod, výroba v Oleochemu, kde se vyrábí například glycerin nebo mastné kyseliny, a výroba v Usti Oils, kde se zpracovává řepka," vyjmenovala Logrová.

Na základě dosavadních jednání bylo v areálu provedeno několik opatření, která měla přispět k potlačení pachu. "Vzhledem k tomu, že stále není zjištěn přesný zdroj pachových zátěží a nedaří se přiřadit jednotlivé události ke konkrétnímu zdroji, jednalo se především o preventivní opatření, například utěsnění a vyčištění kanalizace, vyčištění záchytných jímek i většiny technologických zařízení. Právě výsledky měření, posouzení situace a vlivu jednotlivých zdrojů mají pomoci v dalším postupu řešení celé záležitosti," vysvětlila Logrová.
Monitoring zápachu prováděl od začátku listopadu do poloviny ledna také krajský úřad. Vyzval občany, aby na jeho webové stránky podávali přesná hlášení o tom, kdy, kde a jaký zápach na Střekově cítili. Zapojilo se ale jen 21 občanů. "Hlášení bylo více, někteří přispívali opakovaně i během jednoho dne. Nicméně jsme očekávali, že se zapojí více lidí," sdělila mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková.

Tento postup k objasnění zdrojů zápachu na Střekově příliš nepřispěl. "Tento monitoring byl podpůrný. Měl zjistit, jaké pachy jsou vnímány a zda je lze spojit s konkrétní událostí některého výrobního procesu. Neprokázala se spojitost s provozem, ani nebylo prokázáno, že by se epizody opakovaly v pravidelných intervalech nebo jen v určitých dnech," řekla Hanáčková.

Zdroj: ČTK

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí