Sobota, 27. dubna 2024

Ekonom: České dráhy zaplatí za obnovitelné zdroje 682 milionů Kč

Ekonom: České dráhy zaplatí za obnovitelné zdroje 682 milionů Kč

Nejvyšší poplatky z českých firem na podporu obnovitelných zdrojů energie obsažené v ceně elektřiny zaplatí v letošním roce České dráhy. Železniční dopravce odvede celkem 682 milionů korun, uvedl dnes server týdeníku Ekonom. České průmyslové podniky v průměru odvádějí na podporu obnovitelných zdrojů 29 procent svého zisku před zdaněním. Celkem vydá 20 největších spotřebitelů elektřiny na podporu obnovitelných zdrojů energie přes pět miliard korun.

Příspěvek zaplacený Českými drahami se podle Ekonomu letos meziročně zvýší o 200 milionů korun. Za období od roku 2010 dosáhne celková výše poplatků železničního dopravce na obnovitelné zdroje 1,8 miliardy korun, řekl serveru mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Druhým největším českým plátcem příspěvku na obnovitelné zdroje je petrochemická společnost Unipetrol. Celkem v letošním roce zaplatí 641,5 milionů korun; loňské hospodaření přitom Unipetrol uzavřel se ztrátou 3,414 miliardy korun. Třetí nejvyšší příspěvek na obnovitelné zdroje letos odvede ocelářská firma ArcelorMittal Ostrava, která zaplatí 577 milionů korun.

V letošním roce bude v Česku na podporu obnovitelných zdrojů vyplaceno přes 44 miliard korun. Z toho 11,7 miliardy korun bude činit příspěvek ze státního rozpočtu, zbývající částku odvedou všichni spotřebitelé v cenách elektřiny. V letošním roce platí spotřebitelé v každé odebrané megawatthodině proudu 583 korun na podporu obnovitelných zdrojů, loni to bylo 419 korun.

Na vysoký poplatek za obnovitelné zdroje si průmyslové podniky dlouhodobě stěžují. Odvětvový svaz Hutnictví železa tento týden uvedl, že průměrně české průmyslové firmy platí 29 procent svého zisku před zdaněním na obnovitelné zdroje. V energeticky náročnějších oborech je tento podíl ještě výraznější - v hutnictví činí 50 procent, v chemickém průmyslu 56 procent a ve sklářství 62 procent.


Největší plátci za obnovitelné zdroje energie v roce 2013:

Společnost Poplatek (v milionech Kč)
České dráhy 682
Unipetrol 641,5
ArcelorMittal Ostrava 577
Třinecké železárny 398,4
OKD 397
Agrofert Holding 349,8
Škoda Auto 341,6
Linde Gas 270
Spolana 234,9
Vítkovice Machinery Group 200,1
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů