Pátek, 29. března 2024

Vláda bude asi proti zákazu těžby plynu hydraulickým štěpením

Vláda bude asi proti zákazu těžby plynu hydraulickým štěpením

Vláda zřejmě nebude souhlasit s předlohou, která by zakázala používat metodu hydraulického štěpení hornin při průzkumu ložisek a při těžbě břidlicového plynu. Norma obsahuje podle návrhu stanoviska pro středeční jednání kabinetu některé sporné body. Autoři novely z řad poslanců ČSSD a Věcí veřejných poukazují na negativní dopady těžby břidlicového plynu na životní prostředí.

Stát by podle novely vždy odepsal zásoby plynu, pokud by bylo možné ložisko dobývat jen hydraulickým štěpením hornin. V případě, že by někdo porušil zákaz používat tuto metodu, hrozila by mu až desetimilionová pokuta. Do výše dvou milionů korun by mohly úřady postihovat průzkum ložiska hydraulickým štěpením hornin.
Předběžné stanovisko vlády ale poukazuje na to, že v Česku žádná ložiska břidlicového plynu nejsou; když by podle zákona nemohla být vyhledávána, povinnost jejich odpisu je nadbytečná. Předloha by prý zakázala i běžně prováděné "dotěžování" klasických ložisek ropy a plynu, přípravu podzemních zásobníků plynu nebo průzkum a využívání zdrojů minerálních vod a zdrojů hydrotermální energie.

"Navrhovaný zákon zakazuje činnost, která je u nás občas využívána, ale doposud nebyly nikde zjištěny její významnější negativní dopady na životní prostředí," stojí v návrhu stanoviska.

O povolení hydraulického štěpení usilovaly dvě firmy v několika lokalitách, vzbudilo to odpor místních obyvatel. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) ovšem loni v listopadu uvedl, že nepodpoří zákon, který by v Česku těžbu břidlicového plynu jednou provždy zakázal. Navrhuje moratorium na těžbu i na průzkum ložisek do roku 2014. Do té doby by stát stanovil podmínky.

Stanovisko vlády není závazné. O předloze rozhodnou zákonodárci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů