Čtvrtek, 18. dubna 2024

Audit o stanovení cen za fotovoltaiku zveřejní ERÚ do konce února

Audit o stanovení cen za fotovoltaiku zveřejní ERÚ do konce února

Energetický regulační úřad (ERÚ) zveřejní audit, podle kterého pravděpodobně bývalí pracovníci úřadu postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny, do konce února. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Úřad už má podle ní souhlas se zveřejněním od auditora a projedná to ještě se státním zastupitelstvím.

Na základě auditu vyšlo najevo, že výkupní ceny energie ze solárních elektráren v letech 2005 až 2011 byly stanovovány netransparentně. Škody podle ERÚ můžou být v řádu desítek miliard korun. Úřad proto dal podnět státnímu zastupitelství, aby záležitost prošetřilo.

Elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Rozdíl cen se pak projevuje v konečných cenách spotřebitelům. Vitásková dnes uvedla, že například průměrná domácnost v rámci účtu za elektřinu ročně na podporu solární energie v roce 2006 platila 133 korun, letos to má být přes 3000 korun. Průměrný podnik pak platil v roce 2006 kolem 2,3 milionu korun, letos to má být až 65 milionů korun. Vláda přitom letos z rozpočtu uvolní na dotace, které nahradí příspěvek konečných spotřebitelů, více než 11 miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů