Úterý, 23. dubna 2024

Zemní plyn: dobrý sluha, ale zlý pán

Prakticky den co den se setkáváme s nástroji, které významně usnadňují naše životy, ale zároveň je mohou při špatném zacházení i ohrozit...

Zemní plyn: dobrý sluha, ale zlý pán

Nejde při tom jen o pověstný oheň. Poslední dobou se z dobrého sluhy stále častěji proměňuje na moc zlého pána také zemní plyn. Jako dlouholetý soudní znalec v oboru kominictví proto považuji za vhodné seznámit veřejnost s podmínkami, které je nutné dodržet, aby byl provoz spotřebičů na toto palivo bezpečný.
Tentokrát se budu zabývat spotřebiči na zemní plyn v provedení "B", což jsou zařízení, která odebírají spalovací vzduch z prostoru, v němž jsou umístěna, a spaliny odvádějí spalinovou cestou ven. Jde tedy o spotřebiče, které jsou závislé na dostatku spalovacího vzduchu. V zájmu lepší názornosti a vyvolání preventivního efektu si dovolím problematiku popsat na několika konkrétních příkladech ze své vlastní praxe.
1. podmínka: Dostatečný přívod vzduchu - základní podmínka pro fungující odvod spalin.
V koupelně byl osm let instalován plynový průtokový ohřívač vody (lidově řečeno karma). Otec rodiny v dobré víře nechal zateplit dům a vyměnit okna. Zedníci ovšem při zateplování překryli otvor pro přívod vzduchu a neštěstí bylo na světě. Třináctiletý chlapec se otrávil při sprchování oxidem uhelnatým.
Způsobů, jak nevědomě znemožnit přívod vzduchu, je bohužel hodně. Pamatuji například otravu s následkem smrti způsobenou novým kobercem. Jeho umístění bylo tak nešťastné, že došlo k ucpání mezery pod dveřmi, a tím i k zamezení přívodu vzduchu do místnosti.
komíny
Ilustrační foto - prachem ucpané otvory pro přívod vzduchu v dolním okraji dveří.
2. podmínka: Pozor na dodatečné instalace zařízení, která odvádějí vzduch do venkovního ovzduší (např. digestoře, ventilátory v koupelnách apod.)
Vyšetřoval jsem otravu pěti lidí v jednom bytě činžovního domu. V zimním období matka od rána vařila a v kuchyni si zapnula nad sporákem digestoř pro odsávání par. Funkce digestoře byla ovšem natolik silná, že obrátila komínový tah od kotle na zemní plyn v předsíni. Spaliny z kotle asi od 8 do 11 hodin odcházely přes pokoj, kde se děti se svým otcem dívali na televizi. Tento případ dopadl naštěstí "dobře". Po čtyřech dnech byli všichni z nemocnice propuštěni domů.
3. podmíka: Průchodnost spalinových cest (komínu a kouřovodu)
Dimenze spalinové cesty bývá zpravidla dobrá, její kontrola je ovšem nutná. Kouřovod i komín totiž bývá zanesen prachem a chlupy. Tím dochází ke zmenšení průtoku spalin a ty pak déle setrvávají v prostoru spotřebiče, kde je lidé, nic netuše, dýchají.
komíny
Ilustrační foto - prachem zanesený plynový sopouch a komín. Fotografie pořízena v situaci, kdy byla komínem spuštěna inspekční kamera, která množství prachu a nánosu již strhla.
Spalinovou cestu často ucpávají například ptáci. Běžně se totiž stává, že omámeni spalinami padají do komínů. Vyšetřoval jsem například smrtelnou otravu pěti žen, kterou způsobila vrána. Spadla do komína a asi 3 metry pod jeho ústím se zpříčila, čímž ucpala spalinovou cestu.

komíny
Na závěr připojuji ještě pár jednoduchých rad, jak poznat, že spalinová cesta nefunguje. Varovným signálem bývá například "okouřený" kryt karmy. Spaliny místo do komína přepadávají přes přerušovač tahu a šíří se v prostoru koupelny nebo kuchyně. Dalším symptomem je tvorba sazí. Při ucpané spalinové cestě začne spotřebič místo vzduchu spalovat vlastní spaliny. Není tedy pravda, že saze vznikají pouze při spalování pevných paliv.
komíny
"Okouřený kryt" karmy
komíny
Pozůstatky "upečených" ptáků, kteří se dostali komínem přes kouřovod až nad hrdlo karmy a znemožnili funkci Diermayerovy bimetalické klapky.
Staré přísloví říká: "Ševče, drž se svého kopyta". V našem oboru by tedy mělo platit: Na komín patří kominík. Každý ať si dobře rozmyslí, jestli pár ušetřených korun stojí za hazard se životem nejen vlastním, ale i vlastní rodiny. V tomto smyslu kominík, pokud dělá poctivou práci, přináší i to pověstné štěstí. Proto není možno souhlasit s tím, že je to byrokrat, který plní jakousi vynucenou a zbytečnou kontrolní funkci, a tím si na úkor obyvatel "nemravně" vydělává.
Pavel Dědič,
kominík a soudní znalec v oboru požární ochrana - specializace kominářství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů