Pátek, 29. března 2024

Pětkrát dražší ropa dusí českou ekonomiku

Hnutí DUHA vydává novou publikaci "Dražší a dražší" o cestách, kudy ven z neudržitelné fosilní energetiky

Pětkrát dražší ropa dusí českou ekonomiku

Litr Naturalu je na pumpách nyní dražší než během americké invaze do Iráku. Uvádí to nová publikace, kterou dnes vydává Hnutí DUHA a jež argumentuje, že by stát měl českou ekonomiku promyšleně připravovat na rychlé zdražování fosilních paliv [1].

Ekologická organizace v ní poukazuje, že rostoucí světová cena fosilních paliv se postupně stává velkým břemenem pro českou ekonomiku, neboť multimiliardové účty tíží rodiny i podniky.

Tuzemské hospodářství loni utratilo 115 miliard korun jenom za dovoz ropy.

Příčinou zdražování je ubývání levných, snadno dostupných ložisek fosilních paliv a také rychle rostoucí poptávka na světových trzích.

Krátká studie Hnutí DUHA také připomíná, že například:

o Cena ropy, která ještě v devadesátých letech běžně činila kolem 20 dolarů za barel, se nyní pohybuje kolem 80-100 dolarů.

o Mezinárodní energetická agentura očekává, že poptávka po plynu v čínském průmyslu v příštích letech poroste o 9 procent ročně - a s poptávkou roste také cena.

o Cena uhlí na globálním trhu během posledních deseti let stoupla na čtyřnásobek.

Domácnosti i podniky proto musejí utrácet velkou část svých příjmů za benzín či naftu, teplo, plyn a elektřinu.

Ekologická organizace prosazuje, aby stát systematicky pracoval na opatřeních, jež sníží závislost země na fosilních palivech - pomáhal se zateplováním domů, podporoval auta s nízkou spotřebou či obecní výtopny na biomasu, investoval do lepších železnic nebo cyklostezek ve městech.

Hnutí DUHA navrhlo v iniciativě Velká výzva inspirované úspěšným britským vzorem nový zákon, který stanoví tempo, jakým země bude snižovat svoji závislost na drahých fosilních palivech - krok po kroku, rok po roku. Většina parlamentních stran, včetně sociálních demokratů, TOP09, KSČM a Věcí veřejných, se už nechala slyšet, že chce na přípravě zákona spolupracovat.

Česká republika k vyrobení každé koruny hrubého domácího produktu spotřebuje páté největší množství energie ze všech států Evropské unie. Ministerstvo průmyslu a obchodu varovalo, že vysoká energetická náročnost může "dramaticky oslabit českou konkurenceschopnost" [2].

Hnutí DUHA dnes zveřejnilo publikaci "Dražší a dražší. Proč by Česká republika měla do své ekonomické politiky zařadit snižování závislosti na fosilních palivech". Tisková konference u této příležitosti, jejímž hostem byl take Václav Cílek, se uskutečnila v budově QUBIX 4 PRAHA. Ta získala za energetické úspory i architektonické řešení řadu domácích i mezinárodních ocenění a je vynikajícím pozitivním příkladem, jak renovovat staré budovy na dnešní špičkovou úroveň [3].


Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

"Ropa, plyn i uhlí jsou dražší a dražší. Více a více lidí na světě chce více a více surovin a rostoucí poptávka i ubývající ložiska tlačí cenu nahoru. Stát by měl naši ekonomiku promyšleně připravovat na rychlé zdražování fosilních paliv."

"Stát by měl systematicky pomáhat se zateplováním domů, podporovat obecní výtopny na biomasu nebo nabídku aut s nízkou spotřebou, investovat do lepších železnic nebo cyklostezek ve městech."

"Potřebujeme podpořit ekonomiku, která zajistí lepší životní standard - s menší spotřebou ropy, uhlí a plynu. Země jako Dánsko, Izrael nebo Velká Británie na tom už úspěšně pracují."

Václav Cílek, geolog, publicista a popularizátor vědy a host na tiskové konferenci, řekl:

"Pro energetiku - a tedy i ekonomiku - je určujícím faktorem energetická návratnost, která určuje, kolik energie je třeba vynaložit na zisk určitého druhu energie. Energetická návratnost se určuje jako poměr energie vložené a získané. Od roku 1995 se průměrná globální energetická návratnost ropy snížila z poměru jedna ku třiceti na jedna ku osmnácti. To ukazuje, že ropu vůbec získávat je čím dál dražší.

Koncept energetické návratnosti byl původně rozpracován pro chování přírodních systémů. Vyvíjí se stovky miliónů let a představuje jeden ze základních neobejitelných principů chování jak přírody, tak i civilizace.

Hana Šantrochová, ředitelka developmentu hostitelské firmy S + B Gruppe, řekla:
"Energetické zdroje nejsou nevyčerpatelné. Naše společnost vidí ve vývoji a realizaci energeticky úsporných staveb budoucnost developmentu. Tímto typem projektů se zabýváme již řadu let. Máme na kontě prvenství v získání certifikace LEED PLATINUM v Rakousku, prvenství v získání LEED GOLD v Polsku a prvenství v certifikaci LEED PLATINUM za rekonstrukci v ČR."
"Náš poslední dokončený projekt administrativní budovy QUBIX 4 PRAHA spoří cca 40% energie díky vysoké kvalitě použitého zasklení, dvojnásobné tloušťce izolace fasády, chlazení a topení s využitím kapilárního systému chladících stropů, solárním panelům umístěným na střeše budovy, inteligentnímu systému osvětlení a v neposlední řadě využití dešťové vody na splachování WC. Energeticky efektivní budovy vyhledávají samozřejmě i nájemci, a to z důvodů etických i z hlediska finančních úspor."

Kontakty:

Vojtěch Kotecký, programový ředitel, telefon 604 202 470, email: vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, tel. 731 465 279, email: jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů