Úterý, 19. března 2024

Sedmá generace: No future?

V hlavním tématu čísla Sedmá generace rozebírá, jestli se někdy shodneme na nějaké udržitelné vizi budoucnosti, které státy nás v tomto smyslu mohou inspirovat nebo zda-li mají klimatické konference ještě nějaký smysl...

Sedmá generace: No future?

V prvním letošním čísle časopisu Sedmá generace se mimo jiné dozvíte odpovědi na tyto otázky: Kudy udržitelněji? Proč si budoucnost představujeme temně? Budeme za 20 let ekologicky dál? Proč vodomilný hmyz nesnáší moderní architekturu? Jak prodávají britští farmáři? Po čem zákazník touží, ale v hyper-super marketech nenajde? Proč by neměli zbourat Vlněnu? Postaví Poláci první jadernou elektrárnu? Hrála média při prezidentské volbě roli větší, nebo menší než si myslíte? Jak vypadá Hollywood podle Kellera? Před kým a čím nás varuje James Lovelock? Proč máme věřit v hodnotu Utopie? Víte, kde se ocitnete po duševní iniciaci?

V hlavním tématu čísla Sedmá generace rozebírá, jestli se někdy shodneme na nějaké udržitelné vizi budoucnosti, které státy nás v tomto smyslu mohou inspirovat nebo zda-li mají klimatické konference ještě nějaký smysl. Dominik Grohmann a Veronika Frélichová následně reportážně přibližují mikrosvět českých zlevněnek, respektive anglických farmářských obchodů. Adam Bedřich pak čtenáře provede cyklistickým Manchesterem, Josef Patočka aktivitami proti plánované výstavbě jaderné elektrárny v Polsku, Janica Šipulová (brzy asanovaným) areálem Vlněny a Veronika Pogányová znečištěním polarizovaným světlem.

V sekci Kulturní zahrada zpovídá Simona Horká dokumentaristu Phila Grabskyho, Pavel Klvač reflektuje filmovou mandalu Rona Frickeho Samsara a Zuzana Vlasatá hollywoodský příběh Vyměřený čas, v němž jako platidlo slouží nikoli peníze, ale čas. Kateřina Rezková se zamýšlí nad poslední knihou Jamese Lovelocka Mizející tvář Gaii a Dr. Krejzyber nad Šamanismem Nany Nauwald. V překladu Jiřího Zemánka pak 7.G publikuje text Divoký člověk, v němž americký ekopsycholog a iniciátor kulturní transformace Bill Plotkin představuje model lidského rozvoje založeného na přírodě.

V závěrečném rozhovoru Elišky Balharové s britským expertem Nadace pro novou ekonomiku Saamahem Abdallahem se mimo jiné dočteme tato slova: "Považuji se za člověka, který věří v Utopii, v její hodnotu. Nevím, jestli se tam někdy dostaneme, ale myslím, že musíme pokračovat v cestě tím směrem. Je dobré si připomenout, že hodnoty, které dnes ve společnosti dominují, nejsou jediné možné, nebylo to tak vždy."

Inspirativní četbu a brzký příchod jara přeje

redakce 7.G

Seznam všech článků čísla najdete na www.sedmagenerace.cz/aktualni-cislo. Tištěnou verzi Sedmé generace si můžete zakoupit na jednom z prodejních míst, elektronickou verzi pak na portálech Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

kontakt:

Simona Horká, sgenerace@hnutiduha.cz

Vít Kouřil, kouril.vit@gmail.com

www.sedmagenerace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů