Sobota, 27. dubna 2024

Brkoslav severní (Bombycilla garrulus)

Brkoslav severní  (Bombycilla garrulus)

Brkoslav severní

Řád: Pěvci (Passeriformes)
Čeleď: Brkoslavovití (Bombycillidae)
Rod a druh: Brkoslav severní (Bombycilla garrulus) (Waxwing)

Popis:
Zavalitý pták velikosti špačka, délka těla 17-18 cm. Celkové zabarvení je vínově hnědé až kaštanové, špičatá chocholka, týl a hruď je růžovější, břicho je světlé a podocasí naopak tmavší. Černé hrdlo je bíle lemované a přes oko se táhne černý proužek. Trojúhelníková křídla jsou tmavě šedohnědá s bílou a žlutou kresbou a sytými voskově červenými konci křídelních krovek, kostřec a krátký ocas jsou šedé se žlutým pruhem na konci ocasu. Samice je méně výrazně zbarvená.
Mladí ptáci mají během první zimy svého života žluté znaky na ocase a na křídlech menší a světlejší, brada a hrdlo jsou bělavé.
Let je podobný jako u špačka.

Rozšíření:
Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Nearktická oblast (Severní Amerika). Tažný (X-XI a III-IV), u nás jako zimní host (ve větších hejnech se objevuje zhruba každých 10 let), v březnu táhne zpátky.

Prostředí:
Hnízdí v severní Evropě v jehličnatých lesích severské tajgy, v zimě nepravidelně zalétá ve velkých hejnech do střední Evropy. Je pospolitý, toulavý.

Potrava:
V době hnízdění se živí hmyzem, na podzim a v zimě téměř výlučně bobulemi a jinými dužnatými plody jmelí, kaliny, jeřábu, jalovce a hlohu, na jaře pupeny vrb a topolů.

Hnízdění:
Hnízdí 1x ročně (V-VI). Hnízdo staví na stromech 4-5 metrů vysoko z větviček, lišejníků a stébel trav, vystýlá ho peřím a sobími chlupy. Na 4-6 šedých, řídce tmavohnědě skvrnitých vejcích sedí samice 14 dnů, potravu nosí mláďatům oba rodiče.

Poznámka:
Vydává vysoké zvonivé a mírně chvějivé "sirrr", jež se často ozývá sborově v hejně krátce před vzlétnutím, zpěv zní podobně, ale jednotlivé trylky jsou prokládány drsnými zvuky.

Video na:http://www.rozhlas.cz/hlas/pevci-a/_zprava/brkoslav-severni-video--23678

ZDROJ: www.ptacisvet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů