Pátek, 26. dubna 2024

Kanárek v mobilu změří, co lidé dýchají ve své ulici

Prvních dvacet mobilních měřáků ukáže, jaký je vzduch v dané lokalitě, a data přenese do mobilu.

Kanárek v mobilu změří, co lidé dýchají ve své ulici

Maminka s malým dítětem si chtějí vyjít na procházku. Bydlí ale v centru města a matka si není jistá, jestli vzduch venku není opět tak špinavý, že by jim procházka spíše uškodila. Bere si proto do kapsy černou krabičku - mobilní měřák, pomocí nějž přímo před domem zjistí, kolik zplodin momentálně v okolí je. Přístroj hodnoty hned přenese do jejího mobilu, na jehož displeji se ukáže kanárek, který hlásí, že tentokrát je vzduch čistý.

Podobně už to vypadá v domácnostech několika dobrovolníků v Praze a Ostravě, kteří odstartovali v Česku unikátní projekt. S jeho pomocí může kdokoliv na místě změřit aktuální znečištění vzduchu ve své ulici či čtvrti. Když je vzduch čistý, zobrazuje se žlutý kanárek a stupnice ukazuje zelenou. Když je zplodin příliš, digitální ptáček leží na zádech a bliká u něj červená, tedy výstražná barva.

Začalo to jako studentská práce

Projekt Kanarci.cz do určité míry nahrazuje měření Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), které je v řadě měst jen plošné a vypovídá spíš o celém území než o konkrétní lokalitě. Myšlenka se zrodila před dvěma lety v hlavách studentů a členů sdružení Čisté nebe, které dlouhodobě bojuje za zlepšení ovzduší na Ostravsku. Radka Peterová tehdy psala na téma znečištění vzduchu diplomovou práci na Karlově univerzitě a její kamarád jí při té příležitosti zhotovil první prototyp mobilního měřáku. Nápad přihlásili i do soutěže Social Innovation Camp s mottem Změřte si, co dýcháte, a vyhráli.

"Zformovala se kolem toho skupina nadšenců a přidali jsme se i my. Máme na starosti hlavně praktickou část," říká Kamila Plocková ze sdružení Čisté nebe.

Od loňského března se jim podařilo sehnat peníze na výrobu prvních dvaceti přístrojů. Čisté nebe našlo pro projekt sponzora - telekomunikační společnost T-Mobile, která do Kanarci.cz vložila sto tisíc korun. "Jedná se jen o pilotní fázi. Rádi bychom to rozšířili i do dalších měst v Česku a dali to i ke komerčnímu využití. Máme indicie, že by se Kanárci dobře prodávali, ovšem nejdřív musíme sehnat dost peněz na vývoj aplikace a její rozšíření," plánuje Plocková.

Sestavených měřáků už mají osm, dva testují dobrovolníci v Ostravě a čtyři v Praze. Náklady na jednu krabičku jsou zhruba dva a půl tisíce korun. "Teď dáváme dohromady ideu mobilní aplikace s kanárkem, která by data z měřáku uživateli interpretovala. A také stavíme web. Obojí je ve fázi vývoje a programování," dodává Plocková z Čistého nebe.

Letos na podzim by mělo být v provozu všech dvacet senzorů, z toho patnáct je určených pro Moravskoslezský kraj, kde je rozptylová situace nejhorší.

ČHMÚ pomůže jen s ověřením

Projekt Kanarci.cz má posílit přesnost měření kvality vzduchu, kterou v Česku zajišťuje ČHMÚ. Ten má ale jen 126 měřicích míst na celé Česko a u menších měst není možné rozlišit, jak se liší znečištění v různých čtvrtích, případně jaký je vzduch v obcích v jednotlivých krajích. "Například na Zlínsku mají měřáky jen tři. My chceme, aby měli lidé mnohem přesnější přehled," vysvětluje Kamila Plocková.

Hydrometeorologický ústav se k projektu kanárků na displejích, kteří hlásí znečištění, staví vstřícně. "Může to být cesta, jak zvýšit povědomí veřejnosti o problematice znečištění ovzduší," říká Jan Macoun, náměstek ředitele ČHMÚ, a doplňuje: "Jsme ochotni pomáhat při ověření kvality výsledků."

Upozorňuje ale, že mobilní přístroje nesplňují přesně požadavky dané předpisy, takže ČHMÚ s nimi mobilní měření provádět nezačne. Naopak - kvůli škrtům ve státním rozpočtu se bude počet měření snižovat, hlavně u látek, které nepřekračují stanovené limity.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů