Sobota, 27. dubna 2024

Britské nedělníky ostře napadly vládní energetickou politiku

Britské nedělníky ostře napadly vládní energetickou politiku

Britské konzervativně orientované nedělníky se ostře opřely do vládní politiky obnovitelných zdrojů a do lobby prosazující drahou zelenou energii. Listy Sunday Express, Sunday Telegraph a Mail on Sunday upozorňují na ohrožení běžných obyvatel země výpadky proudu a chudobou v důsledku politiky podpory obnovitelných zdrojů. Poukazují také na finanční prospěch, jaký z toho budou mít politicky spřízněné firmy a bohatí vlastníci půdy.

Krizi britské energetiky dokládá podle článku v Sunday Express situace z minulého měsíce, kdy bylo milion domácností v zemi akutně ohroženo odstavením dodávek elektřiny v důsledku chladného počasí. Kolapsu 16. ledna podle úřadu pro regulaci energetiky Ofgem předešla jen aktivace plynové elektrárny Fawley v jihovýchodním hrabství Hampshire, ta ale bude příští zimu už uzavřena. Podle expertů jsou výpadky proudu vzhledem k plánovanému uzavírání dalších elektráren na fosilní paliva stále pravděpodobnější, uvedl list.

Podle komentátora Sunday Express Británii vláda Davida Camerona posedlá výstavbou větrných elektráren uvrhne Británii svou politikou "do chudoby ve tmě a chladu". Ministerstvo energetiky se více zajímá o uzavírání starých elektráren než o výstavbu nových.

"Nic takového tady nebylo od doby, kdy se luddité marně snažili zastavit průmyslovou revoluci rozbíjením strojů, které šetří práci," píše komentátor Sunday Express. Poukazuje na to, že čtyři miliony domácností už žijí v "palivové chudobě" a jejich počet příští rok vzroste na šest milionů. "Politici posedlí klimatickou změnou jako Cameron, Clegg (Nick, šéf koaličních liberálních demokratů ) a Miliband (Ed, šéf opozičních labouristů) nutí miliony chudých volit mezi teplem a jídlem."

Mail on Sunday ostře napadá vlivného konzervativního poslance Tima Yea, který "v žoldu subvencovaných ekofirem prosazují šílené nové cíle ve snižování uhlíkových emisí". Zatímco obyvatelstvu tyto kroky prudce zvýší účty za elektřinu a zemi "uvrhnou do nové doby temna", podnikatelům, kteří Yea podporují, to vynese tučné zisky.

Sunday Telegraph referuje o knize konzervativního poslance Evropského parlamentu Struana Stevensona, podle níž tucet největších skotských majitelů půdy ve Skotsku získá od energetických firem na nájemném za větrné elektrárny postavené na jejich pozemcích během osmi let zhruba miliardu liber (asi 30 miliard Kč). Rozvoj větrné energie ve Skotsku je "největším transferem peněz od chudých k bohatým v naší historii", řekl Stevenson na tiskové konferenci v Edinburghu.

Podle Stevensona je turistický ruch na skotské Vysočině výstavbou "větrníků" vážně ohrožen, protože lidé "nechtějí jít do krajiny zježené větrnými elektrárnami". Z oblasti také řada rodin nuceně odchází, což Stevens označuje za novou vlnu "vyklizování", podobnou událostem v 18. a 19. století kdy lidi z Vysočiny masově vysídlovali bohatí majitelé půdy, aby si ji ohradili pro zemědělskou produkci . "Je to katastrofální politika, která by mohla ve Skotsku vést k vypínání světel a výpadkům energie. Je načase, aby na to někdo ukázal," řekl poslanec podle listu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů