Úterý, 19. března 2024

Na Domažlicku havaroval vůz s kyselinou,řidička je vážně zraněná

Na Domažlicku havaroval vůz s kyselinou,řidička je vážně zraněná

Na silnici u Miřkova na Domažlicku dnes ráno havaroval osobní vůz, který převážel kyselinu v barelech a skleněných lahvích. Osmatřicetiletou řidičku převezl vrtulník na popáleninové centrum v Praze na Vinohradech. ČTK to řekly mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková a mluvčí krajské záchranky Lenka Ptáčková.

"Z vozidla unikaly nazelenalé páry nebezpečných látek; hasiči zasahovali v ochranných oblecích a na místě jsou pracovníci chemické laboratoře z Třemošné," uvedla Jakoubková. Podle Ptáčkové řidičku kyselina poleptala a způsobila jí vážná zranění.

"Ve skleněných lahvích a barelech převážela kyseliny sírovou, dusičnou, mléčnou, hydroxid draselný a další nebezpečné látky," řekla Jakoubková. Pracovníci chemické laboratoře budou podle ní zhruba do 12:00 neutralizovat uniklé kyseliny.

Podle policejní mluvčí Dagmar Jirouškové se nehoda stala mezi Vidicemi a Miřkovem. "Žena převážela firemním vozem Škoda Fabia chemikálie a žíraviny. Z dosavadního šetření vyplývá, že nepřizpůsobila rychlost stavu vozovky, dostala smyk, vylétla do protisměru a skončila v příkopu," uvedla. Vozidlo se převrátilo na střechu. Obaly chemických látek se při nehodě poškodily a tekutiny vytekly na vozovku. Kvůli kyselině rozlité na vozovce byla z okresní silnice, která vede z Horšovského Týna na Bor, odkloněna doprava. "Komunikace je stále neprůjezdná. Hlídky odklánějí dopravu," řekla v 11:00 Jiroušková.

Na místo dorazili pracovníci odboru životního prostředí z Horšovského Týna. Informace o havárii podají až po 12:00.

"Jde o velmi frekventovanou silnici druhé třídy. Objížďka je možná přes Semněvice, Merzholezy, Darmyšl a Staré Sedlo," řekl starosta Miřkova Josef Bureš. Podle něj se nehoda stala v lese.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů