Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologové kritizují přístup MŽP k evropskému ekologickému plánu

Ekologové kritizují přístup MŽP k evropskému ekologickému plánu

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) při přípravě evropské strategie na ochranu životního prostředí vystupuje v přímém rozporu s posláním resortu, tvrdí ekologové z asociace Zelený kruh. Evropská unie připravuje legislativu životního prostředí s dlouhodobým horizontem k roku 2050, MŽP ale chce podle ekologů například vypustit odkazy na změnu klimatu, plán přechodu na nízkouhlíkové hospodářství a vazby na další dokumenty. Ministerstvo se proti tvrzení ekologů ohradilo.

Asociaci Zelený kruh znepokojil přístup ministra Tomáše Chalupy (ODS) a jeho úřadu, jakým způsobem při evropském vyjednávání reprezentovali české občany, píše se v otevřeném dopise. Ministerstvo chce prý svým postupem dokument učinit fakticky nezávazným.

Ministerstvo proti tomu tvrdí, že vystupuje v souladu nejen se zájmy životního prostředí, ale i zájmy ekonomickými a usiluje také o zachování konkurenceschopnosti. Česko podle mluvčího MŽP Matyáše Vitíka patřilo mezi státy, které předložení návrhu strategie požadovaly. Podrobněji se mluvčí k výhradám ekologů nevyjádřil.

Z materiálů, které má Zelený kruh k dispozici, vyplývá, že ministerstvo například požaduje z evropského programu vypustit veškeré odkazy na plán přechodu na nízkouhlíkové hospodářství. Podle ekologů je přitom dokument klíčovou evropskou dlouhodobou strategií.

Zelený kruh uvedl, že MŽP požaduje z evropského dokumentu vynechat také všechny odkazy na změnu klimatu či přírodní katastrofy. To by však znamenalo, že tento dokument nebude provázaný se současnou ani budoucí legislativou Evropské unie ani České republiky, tvrdí ekologové.

Ministerstvo podle Zeleného kruhu rovněž požaduje, aby EU zvážila ochranu globálního životního prostředí v případě, že se do ní odpovídající měrou nezapojí další země. To je však vzhledem k rozdílným možnostem jednotlivých států problematické, podotkli ekologové.

Evropské analýzy z roku 2010 sice podle ekologické asociace ukázaly celkové zlepšení evropského životního prostředí, hlavní potíže však přetrvávají. Například se nedaří výrazně omezit emise skleníkových plynů, ačkoli v této problematice EU již pokročila. Snížit by se měla také ekologická zátěž Evropy. Lidé by podle ekologů měli žít v prostředí, kde jejich zdraví není ohroženo znečištěním a nebezpečnými chemikáliemi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů