Sobota, 20. dubna 2024

Ignorování varovných signálů

Ignorování varovných signálů

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) publikovala aktualitu o ignorování varovných signálů. Historické případové studie ukazují, že včasná varování se přehlížela tak dlouho, až došlo k nevyhnutelnému poškození zdraví obyvatel nebo životního prostředí (otravy průmyslovou rtutí, problémy s plodností způsobené pesticidy, narušení hormonální rovnováhy chemikáliemi obsaženými v běžných plastech, farmaky měnícími ekosystémy).

V některých případech upřednostnily výrobní společnosti své krátkodobé zisky před bezpečím obyvatel, takže očividná rizika skrývaly nebo je ignorovaly. Tyto případy by měly pomoci vyvarovat se rizik nově vznikajících technologií a zabránit poškozování životního prostředí.

Od chvíle, kdy bylo publikováno první vydání Pozdních lekcí, se svět změnil. Technologie se nyní vyvíjejí s větší intenzitou a rychleji se šíří po celém světě. To znamená, že i rizika s nimi spojená se mohou šířit snadněji.

Ačkoliv je preventivní přístup téměř vždy prospěšný, našli autoři zprávy po analýze 88 případů pouze čtyři jasné případy údajného "špatného alarmu". Report tedy poukazuje i na to, že preventivní kroky mohou často také více stimulovat než bránit inovacím.

Klíčová doporučení:

Věda by měla brát na vědomí komplexnost biologických a environmentálních systémů.

Političtí činitelé by měli reagovat na včasná varování mnohem rychleji, zejména v případech nově vznikajících technologií širokého rozsahu.

Musí se zlepšit hodnocení rizik, je nutné přijímat nejistoty a brát na vědomí vše, co je již známo.

Zpráva volá po nových formách řízení, které zahrnují lepší interakce mezi firmami, vládou a veřejností. Tato spolupráce by mohla vést k silnějším a různorodějším inovacím za cenu nižších výdajů na zdraví a životní prostředí.

Originální znění aktuality v angličtině naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů