Čtvrtek, 25. dubna 2024

Starostové větších obcí na Vysočině se vzniku spalovny nebrání

Starostové větších obcí na Vysočině se vzniku spalovny nebrání

Starostové 15 obcí s rozšířenou působností v Kraji Vysočina se nebrání vzniku spalovny odpadu. Považují spalovnu za možné budoucí řešení, požadují však dostatečné ekonomické vyhodnocení projektu. Starostové uvažují o vzniku společnosti, která by otázku výstavby spalovny koordinovala. Shodli se na tom na dnešním jednání s vedením kraje o systému nakládání s odpady na Vysočině. ČTK to řekla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

"Kraj se nebrání tomu, aby do podobné nově vzniklé společnosti vstoupil. Možná je také varianta využití služeb některé již existující společnosti," uvedla mluvčí. Společnost by podle ní mohla obce zastupovat při jednáních s budoucími investory či při schvalování různých strategických dokumentů.

Základy systému, jako je například svoz odpadu a jeho třídění, možnosti recyklace a příjmu odpadu ve sběrných dvorech, jsou podle mínění starostů v obcích dobře nastavené a fungují. "Starostové jsou si vědomi, že otázka spalovny bude aktuální až pro budoucí samosprávy vzešlé z příštích komunálních voleb, ale v současné době je nutné projekt nastartovat," dodala mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů