Pátek, 19. dubna 2024

Výměna ekologických kotlů bude možná zřejmě i v Ústeckém kraji

Výměna ekologických kotlů bude možná zřejmě i v Ústeckém kraji

Vyměnit staré kotle na tuhá paliva za nové nízkoemisní kotle šetrnější k životnímu prostředí budou zřejmě moct i obyvatelé Ústeckého kraje. O zapojení do takzvané kotlíkové dotace v současné době jedná ministerstvo životního prostředí s vedením kraje. Náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich dnes ČTK řekl, že resort chce výměnu vedle Moravskoslezského kraje umožnit i jiným regionům, které mají problém s ovzduším.
Projekt začal loni v Moravskoslezském kraji, který má nejhorší kvalitu ovzduší v zemi. K nejpostiženějším regionům patří i Ústecko. Zhruba dvě pětiny celkových emisí prachu a dvě třetiny polycyklických aromatických uhlovodíků se do vzduchu dostávají právě při spalování dřeva a uhlí ve starých kotlích v domácnostech.

Ministerstvo má pro nový projekt připraveno řádově deset až 15 milionů korun. Podmínkou však je, aby kraj investoval polovinu, to znamená, že by musel ve svém rozpočtu najít stejnou částku. "Až se shodneme, že kraj do toho půjde, budou se podmínky upřesňovat a dojednávat," řekl dnes ČTK Frélich. Do 14 dnů by se měl kraj vyjádřit, zda má o dotaci zájem.

Pilotní projekt kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji měl úspěch, k letošnímu lednu si pořídily ekologické kotle téměř dvě stovky lidí. Když projekt začal, zájem lidí byl tak obrovský, že hned první den musel kraj příjem žádostí pozastavit. Někteří lidé tehdy v zimě čekali i několik hodin před otevřením krajského úřadu.

Nejprve bylo v Moravskoslezském kraji na dotace vyčleněno 20 milionů korun a žadatelé dostali příspěvek 60.000 korun. Poté se loni v červnu kraj rozhodl, že vyhlásí další výzvu. Tentokrát bylo připraveno 40 milionů korun, ale příspěvek se snížil na 40.000 korun. Dalších 40 milionů korun se uvolnilo loni v listopadu, příspěvek zůstal na 40.000 korunách.

Přispět ke snížení množství vypouštěných škodlivých emisí má novela zákona o ochraně ovzduší, která začala platit loni v září. Výdaje za nové a ekologičtější kotle na tuhá paliva proto čekají podle odborníků v nejbližších letech stovky tisíc domácností. Do roku 2022 budou totiž muset kotle na pevná paliva o tepelném příkonu do 300 kW splňovat přísnější parametry. Firmám se naopak budou do roku 2021 zvyšovat poplatky za znečišťování ovzduší.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů