Středa, 8. května 2024

Desatero o Nové zelené úsporám

Proč by Ministerstvo životního prostředí mělo podpořit ekologické vytápění bez vazby na zateplování?

Desatero o Nové zelené úsporám

V srpnu 2013 začne Ministerstvo životního prostředí rozdělovat první miliardu z celkem 28 miliard, které získá aukcí emisních povolenek. Program Nová zelená úsporám ale podporuje na rozdíl od svého předchůdce pouze komplexní zateplení budov. Samostatná podpora lokálních obnovitelných zdrojů tepla je vyloučena. Klastr Česká peleta zná desatero důvodů, proč by tomu mělo být jinak.

1. Efektivní vytápění významně ušetří energii i v nezatepleném domě. Investice do vytápěcích zařízení přináší až desetkrát více úspor než investice do izolačních materiálů. A navíc je to investice několikanásobně menší.

2. Efektivní vytápění znamená méně emisí vypuštěných do ovzduší. Ministerstvo životního prostředí by mělo dotacemi z prodeje emisních povolenek bojovat s neefektivním spalováním nekvalitního uhlí a odpadů v českých domácnostech.

3. Zateplení bez výměny kotle naopak povede k většímu množství emisí při provozu starého kotle na režim nízkého výkonu. Trvat na prioritě zateplování oproti podpoře ekologického vytápění je tedy nesmyslné.

4. Nová zelená úsporám by mohla pomoci půl milionu domácností, které novela zákona o ochraně ovzduší, kterou vydalo MŽP, brzy přinutí k výměně starého, neefektivního kotle za kotel 3. nebo vyšší emisní třídy.

5. Stávající Nová zelená úsporám vylučuje nízkopříjmové skupiny, které nebudou mít dostatečné prostředky na to, aby financovaly zateplení celého domu, potřebovaly by přitom více než kdo jiný dotaci na výměnu kotle.

6. Obyvatelé všech krajů by měli mít příležitost získat dotaci na výměnu kotle. Inspirací je dobře fungující dotační program v Moravskoslezském kraji, na němž se podílí také MŽP. Na základě kritiky Klastru Česká peleta byly loni do programu úspěšně zahrnuty i kotle na čisté spalování biomasy.

7. Nová zelená úsporám není očekávaným pokračováním původního dotačního programu. Mnohé firmy a především jejich zákazníci čekají už dva roky s nákupem obnovitelných zdrojů tepla na obnovu Zelené úsporám. Nový program ale k jejich rozčarování s tím původním není srovnatelný.

8. K podpoře obnovitelných zdrojů energie se ČR zavázala v EU i u nás. Národní akční plán OZE i zákon 165/2012 Sb. o podporovaných zdrojích energie počítají s tím, že státní programy podpory a finanční prostředky z prodeje povolenek podpoří obnovitelné zdroje energie.

9. Ministerstvo už dva roky blokuje trh s obnovitelnými zdroji energie. Namísto pomoci českému trhu nový program přehlíží odvětví obnovitelných, a tedy šetrných zdrojů energie, které už v posledních dvou letech dostatečně poškodilo vyčkávání na slibované pokračování Zelené úsporám.

10. Nová zelená úsporám by mohla zajistit odbyt pro nadprodukci českých pelet. Jejich využití zatím brání právě malý počet instalací peletových kotlů v domácnostech, úřadech a podnicích. Odvětví má zatím roční obrat 2 mld. Kč ročně a zaměstnává 3000 lidí.

Zdroj: ceska-peleta.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů