Pátek, 26. dubna 2024

Rybolov v EU: méně znamená více, říká zpravodajkyně Ulrike Rodust

Rybolov v EU: méně znamená více, říká zpravodajkyně Ulrike Rodust

Díky iniciativě europoslankyně z frakce socialistů a demokratů Ulrike Rodust dnes Evropský parlament ve Štrasburku schválil velkou většinou reformu rybářské politiky EU, jejímž cílem je ukončení nadměrného rybolovu a důraz na udržitelnost.

Pokud tuto reformu schválí také Rada, zavede ve spolupráci s Evropským parlamentem do roku 2015 víceleté plány s cílem zajistit, aby míra úmrtnosti ryb byla stanovena na úroveň, která umožní obnovovat populaci ryb. Kromě toho reforma zavádí postupný zákaz nežádoucích vedlejších úlovků a výmětů, díky čemuž budou rybáři muset ponechat všechny úlovky a nevyhazovat ekonomicky nepotřebné ryby zpět do moře, což způsobuje jejich úhyn. Po členských státech EU se bude vyžadovat podpora drobného pobřežního i řemeslného rybolovu a spolupráce s Evropskou Ko misí, která posoudí kapacitu jejich loďstva.

Europoslankyně Ulrike Rodust, zpravodajkyně pro reformu společné rybářské politiky a mluvčí socialistů a demokratů (S&D) pro oblast rybolovu, k tomu řekla:

"Současné intenzivní vytěžování evropských vod velmi významně vyčerpalo zásoby ryb a je dlouhodobě neudržitelné".

"Toto hlasování znamená konec nezodpovědně vysokých rybolovných kvót, které každoročně stanoví ministři pro rybolov v EU. Od roku 2015 bude platit princip maximálního udržitelného výtěžku, což znamená konec výlovu více ryb, než kolik dokáže příroda produkovat."

"Konec nadměrného rybolovu není přínosem jen pro životní prostředí, ale i pro rybáře samotné: větší zásoby s sebou přinášejí i větší zisky."

"Konečně se podaří vymýtit i drastickou praktiku nežádoucích vedlejších úlovků a výmětů. Tento zákaz podpoří rybáře k lovu ryb více selektivním způsobem".

"Evropští socialisté a demokraté chtějí zaručit rybolovná práva především drobným rybářům. Tato část odvětví rybolovu totiž vytváří více pracovních míst a většinou využívá méně škodlivé rybolovné techniky."

Pokud jde o dohody o rybolovu s nečlenskými státy, reforma posiluje ustanovení o informacích pro spotřebitele, sledovatelnost produktu a záruku, aby dovážené ryby pocházely ze zdrojů, které jsou v souladu se sociálními a ekologickými standardy.

Europoslanec Pavel Poc, člen Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin řekl: "Neudržitelné vytěžování evropských vod přivedlo rybí populace do tak špatného stavu, že dokonce i část pravice v Evropském parlamentu pochopila, že je třeba dát přednost udržitelnosti před okamžitými zisky. Musíme nyní doufat, že to pochopí také členské státy v Evropské radě."

Stranická kolegyně Olga Sehnalová dodala: "V posledních dnech se na mne obrátilo mnoho občanů z České republiky s žádostí o podporu návrhu, který nastaví pravidla pro zodpovědný rybolov. Neudržitelnost současného stavu a obrovské plýtvání bylo do očí bijící a tak jsem opravdu ráda, že návrh byl v Evropském parlamentu schválen opravdu velkou většinou."


Přehldená infografika zde.

Video: Pavel Poc o společné rybářské politice

Další odkazy: http://fishforthefuture.eu/

Zdroj: www.pavelpoc.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů